Președintele ANAF Lucian Heiuș vine cu precizări de ultimă oră despre încasările instituției, dar și despre atitudinea contribuabililor în acest sens. Într-un interviu acordat la Digi24, acesta anunță că încasările ANAF au crescut în primele opt ani ale anului în curs cu 22,4% în termeni nominali, iar în termeni reali cu 12,5%, adică la 246,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește planurile instituției, potrivit acestuia, în 2022, ANAF se așteaptă la încasări de 375,9 miliarde lei.

Controalele din ultima perioadă însă l-au afectat în mod direct pe șeful ANAF. Lucian Heiuș susține că din cauza acțiunilor demarate de către instituție la persoanele fizice, acesta s-a trezit cu mai multe telefoane de amenințări.

Pe de altă parte, șeful ANAF susține că nu se lasă intimidat și că aceste lucruri sunt normale având în vedere funcția pe care o deține. „Este normal când ai o astfel de funcție”, a spus Lucian Heiuș, pentru sursa citată.

Șeful ANAF, amenințat după controalele la persoane fizice

Menționăm faptul că în ultimele luni de zile, potrivit șefului ANAF, instituția a reușit să identifice diferențe de peste 50.000 de lei între veniturile declarate și cele realizate în cazul a 500.000 de persoane.

Pentru a putea monitoriza situația și pentru a putea duce la îndeplinire toate controalele stabilite, Lucian Heiuș precizează că instituția a fost nevoită să suplimenteze efectivul de inspectori pentru persoanele fizic. Astfel, potrivit acestuia, în prezent, prezent media lunară a diferențelor de venituri descoperite este de 20 de milioane de lei, din care impozitul calculat este 5 milioane de lei.

300.000 de firme din România nu au cont bancar și lucrează doar cu numerar

Totodată, Lucian Heiuș a mai vorbit printre altele și despre planurile pe care le are în interiorul instituției pentru o mai bună funcționare. Potrivit acestuia, în perioada următoare vor fi demarate licitațiile pentu digitalizarea instituției, într-un program gestionat împreună cu Ministerul Finanțelor.

În acest sens, Lucian Heiuș speră ca până la finele anului viitor să funcționeze deplin factura electronică, lucru care ar simplifica cu mult lucrurile de acum. Printre altele, șeful ANAF a mai adăugat că din datele existente până acum, în jur de 300.000 de firme din România, adică aproximativ una din patru, nu au cont bancar și preferă să lucreze doar cu numerar.