Cetățenii portughezi primesc pe telefonul mobil mesaje de avertizare privind riscul extrem de mare de incendii, în timp ce Portugalia se pregătește pentru al treilea val de căldură din această vară.
Țara a intrat în stare de alertă și se așteaptă ca temperaturile să atingă 38 de grade Celsius și se anunță vânt puternic în zilele următoare, notează BBC.
Mesajele trimise pe telefon i-au avertizat pe cetațenii din zonele rurale să nu declanșeze nicio formă de incendiu. De asemenea, guvernul a restricționat accesul în păduri și a interzis folosirea utilajelor pentru a evita producerea de scântei.
În Portugalia a fost instaurată starea de alertă
Starea de alertă a intrat în vigoare la miezul nopții și va dura până marți. Potrivit datelor furnizate de guvern, aproximativ 92.000 de hectare de teren au ars deja în acest an.
Numai în zona Serra da Estrela, incendiile din ultimele săptămâni au distrus peste 28.000 de hectare – mai mult de 25% din suprafața totală.
În Spania au ars anul acesta 284,764 de hectare, de patru ori mai mult decât media de la începutul înregistrărilor din 2006
A avut loc un incendiu de vegetație în provincia estică Valencia, iar situația a scăpat de sub control. Nefericitul eveniment a devenit unul dintre cele mai mari incendii din Spania din acest an. Vineri, când a intrat în a cincea zi, au fost trimise 35 de avioane în ajutor pentru stingerea flăcărilor.
În acest an, incendiile din Spania au provocat pierderi semnificative. În total, incendiile au distrus de patru ori mai mult teren decât în ultimul deceniu. Până la începutul lunii august, în țara mediteraneană au fost înregistrate 43 de incendii mari, acestea au afectat cel puțin 500 de hectare, în timp ce media anilor anteriori a fost de 11.
Sistemul european de informații privind incendiile forestiere estimează că în Spania au ars anul acesta 284.764 de hectare (704.000 de acri), de patru ori mai mult decât media de la începutul înregistrărilor, în 2006.
Europa a înregistrat un record al incendiilor
Conform European Forest Fire Information System, aproximativ 650.000 hectare, o suprafață de opt ori mai mare ca a orașului New York, au ars pe continent de la începutul anului. Cifra e cu 56% mai mare decât recordul anterior stabilit în 2017 și dublul mediei anuale calculate pentru intervalul 2006-2021, conform instituției UE. Spania, România și Portugalia sunt statele cele mai afectate din UE. Mii de oameni au murit din cauza caniculei.