Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că România ajută Republica Elenă în aceste momente dificile prin care trec din cauza incendiilor. Încă 40 de pompieri români au plecat să protejeze oamenii aflaţi în pericol.
România ajută Grecia
”România ajută Republica Elenă şi pe prietenii noştri eleni în aceste momente dificile. Încă 40 de pompieri români au plecat în această dimineață să protejeze oamenii aflați în pericol și să sprijine efortul autorităților elene de limitare a răspândirii incendiilor de vegetație.
Ei se alătură celor 40 de colegi ai lor aflați deja în misiune, salvatori curajoși și profesioniști care ne fac mândri de intervențiile lor.
Mult succes în misiune dragii noștri salvatori! Vă așteptăm să vă întoarceți sănătoși și bine acasă”, transmite premierul Marcel Ciolacu într-o postare pe Facebook.
Arde pământul în Grecia
Incendiile de vegetație, alimentate de vânturi puternice, au făcut ravagii în orașele de coastă din apropierea Atenei, forțând locuitorii să își părăsească casele. Totodată, MAE a transmis o alertă de călătorie pentru românii care vor să meargă în Grecia.
Un alt incendiu a izbucnit marți la aproximativ 30 de kilometri nord de Atena, în zona Dervenochoria. Autoritățile au declarat că luni au luptat în total cu 81 de incendii în întreaga țară, cele mai mari fronturi fiind în apropiere de Atena, și că se pregătesc pentru mai multe incendii, marți, din cauza temperaturilor ridicate și a vântului puternic.
MAE a transmis o alertă de călătorie pentru Grecia
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Elenă că Serviciul local de Meteorologie (EMY) a prelungit perioada pentru care este valabil actualul cod roșu de caniculă, pentru întreg teritoriul țării (temperaturi care vor atinge valoarea de până la 42 de grade Celsius), pentru săptămâna 17-22 iulie 2023.
Totodată, pe fondul producerii mai multor incendii de vegetație, autoritățile elene au emis o nouă avertizare privind creșterea riscului apariției incendiilor, producerea acestora fiind favorizată de temperaturile ridicate (cu 5-7 grade Celsius peste media anuală normală), gradul foarte scăzut de umiditate al combustibililor naturali (ex.: crengi/vegetație/frunze/ace de pin uscate) și existența condițiilor de propagare rapidă a unor potențiale focare, din cauza intensificării vitezei vântului.
Ministerul Afacerilor Externe reamintește cetățenilor români că legislația elenă interzice și sancționează drastic orice activitate în aer liber care poate produce scântei sau foc și poate genera astfel apariția unui focar de incendiu.