Incendii Siberia 2019. Incendiile de vegetaţie din Siberia şi fumul degajat sunt vizibile din spaţiu, conform imaginilor obţinute prin sateliţi difuzate de NASA, în condiţiile în care suprafaţa afectată este cuprinsă, conform diverselor surse, între 2,5 milioane şi 4,3 milioane de hectare.
Incendii Siberia 2019. Imagini difuzate de NASA arată zeci de incendii active şi coloane de fum, informează postul Euronews. Agenţia Forestieră rusă a transmis că incendiile active afectează 2,5 milioane de hectare în Siberia, în timp ce filiala rusă a organizaţiei Greenpeace susţine că suprafaţa afectată are 4,3 milioane de hectare.
Satellite images paint a sobering picture of wildfires burning across Siberia. https://t.co/gFmpOjiwFd
— CNET (@CNET) 31 iulie 2019
Incendii Siberia 2019. În regiunea Krasnoiarsk, suprafaţa afectată de incendii este de 963.000 de hectare, conform agenţiei de presă Tass. „Potrivit ultimelor informaţii, 118 de incendii de vegetaţie ard pe o suprafaţă de 963.000 de hectare” în regiunea Krasnoiarsk, se menţionează într-un comunicat emis de Departamentul de Pompieri din regiune.
Incendii Siberia 2019. Preşedintele Vladimir Putin a mobilizat armata pentru operaţiunile de stingere a incendiilor de vegetaţie din Siberia. Organizaţia Meteorologică Mondială (WMO) a transmis, conform celor mai recente studii, că incendiile din Siberia au emis în atmosferă un volum imens de dioxid de carbon. „Începând din iunie, am observat un nivel fără precedent al incendiilor de vegetaţie în regiunea arctică. Doar în iunie, incendiile au emis 50 de megatone de dioxid de carbon în atmosferă, echivalentul emisiilor anuale ale Suediei”, declara recent Clare Nullis, un purtător de cuvânt al Organizaţiei Meteorologice Mondiale.
Incendii Siberia 2019. Autorităţile ruse susţin că o parte din incendiile de vegetaţie din Siberia au fost declanşare intenţionat de persoane care încercau să mascheze tăierile ilegale de pădure.
„Conform ultimelor informaţii, 118 de incendii de vegetaţie ard pe o suprafaţă de 963.000 de hectare în regiune”, se menţionează într-un comunicat emis de Departamentul de Pompieri din regiune, citat de mediafax.ro.
Incendii Siberia 2019. Autorităţile au anunţat că cele 118 incendii de vegetaţie nu pun în pericol zonele rezidenţiale. Majoritatea incendiilor au fost detectate în zone inaccesibile, ceea ce îngreunează operaţiunile desfăşurate de pompieri. Peste 1.300 de pompieri iau parte la operaţiunea de stingere a incendiilor din zonă, cu 100 de autospeciale, aeronave şi elicoptere.
Incendiile s-au extins pe o suprafaţă de aproximativ 100.000 de hectare în ultima săptămână. Autorităţile ruse susţin că o parte din incendiile de vegetaţie din Siberia au fost declanşare intenţionat de persoane care încercau să mascheze tăierile ilegale de pădure.
Incendii Siberia 2019. Organizaţia Greenpeace, prin vocea activistului Anton Beneslavski, a catalogat incendiile drept o „catastrofă climatică”, iar preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat luna trecută că schimbările climatice sunt evidente şi temperatura în Rusia creşte de 2,5 ori mai repede decât media globală.