În cadrul unei videoconferințe organizate în cursul zilei de vineri, ministrul Mediului, Tanczos Barna, a vorbit despre una dintre cele mai mari probleme cu care România se confruntă.
Mai exact, acesta a analizat situaţia incendiilor de pădure din România, adăugând că în acest an se înregistrează un record al acestora la nivel național. În acest sens, ministrul susține că este nevoie de mobilizarea personalului silvic pentru prevenirea acestora şi intervenția rapidă.
Totodată, el a mai precizat că riscul producerii și propagării incendiilor este unul uriaș, în special din cauza lipsei precipitațiilor, dar și a intensificării vântului din ultima vreme.
„Anul acesta înregistrăm, din păcate, un record al numărului incendiilor de pădure. Toţi cei peste 7.000 de angajaţi ai Romsilva, cu atribuţii în prevenirea şi stingerea incendiilor de pădure, trebuie să patruleze pe teren în zilele următoare. Transmiteţi un mesaj de responsabilitate către toţi cetăţenii cu care sunteţi în contact.
Peste 200 de incendii în doar trei luni
Riscul producerii şi propagării incendiilor este uriaş, datorită lipsei precipitaţiilor şi a intensificării vântului în această perioadă. Este un fenomen de amploare şi este nevoie de o mobilizare exemplară, pentru că există riscul ca incendiile de vegetaţie să se extindă rapid”, a transmis Tanczos Barna, în cadrul videoconferinţei.
Menționăm faptul că precizările ministrului vin în contextul în care, conform datelor centralizate, doar în primele trei luni ale anului, în fondul forestier de stat administrat de Romsilva s-au înregistrat 240 de incendii.
Acestea au afectat circa 1.916 hectare, în creştere faţă de perioada similară a anului trecut, când s-au înregistrat 56 de incendii în fondul forestier de stat, suprafaţa afectată în primele trei luni ale anului 2021 fiind de 273 de hectare.
Referitor la personalul implicat în astfel de situații, în activitatea de prevenire şi stingere a incendiilor de pădure sunt implicaţi aproximativ 7.100 de angajaţi ai Romsilva, aceştia efectuând în primele trei luni ale anului 14.652 de acţiuni de patrulare.
Ce s-a schimbat în ultimul an
Încă de anul trecut s-au făcut eforturi în acest sens. Pentru prevenirea incendiilor în fondul forestier de stat, Romsilva a adoptat mai multe măsuri.
Printre acestea se numără următoarele: instituirea serviciului de permanenţă la nivelul fiecărui ocol silvic din cadrul Romsilva, pentru comunicarea rapidă cu Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă şi Gărzile Forestiere, actualizarea planurilor de alarmare şi mobilizare a forţelor de intervenţie în caz de incendiu, intensificarea acţiunilor de patrulare şi supraveghere a fondului forestier şi a lizierelor pădurilor, în special a zonelor cu risc de producere a incendiilor, precum şi a traseelor frecventate de turişti, precizează Ministerul Mediului.
În același timp, pentru prevenirea extinderii incendiilor limitrofe fondului forestier, au fost făcute lucrări de întreţinere a liniilor izolatoare, colnicele şi şanţurile de minim sanitar, mai arată sursa citată.
A mai fost intensificată totodată inclusiv campania de informare a turiştilor, a angajaţilor firmelor de exploatare şi a deţinătorilor de terenuri limitrofe pădurilor, pentru a nu arde resturile vegetale şi a nu lăsa focul nesupravegheat, pentru a evita o tragedie.