Incendiile, defrișările și încălzirea globală au dereglat și pădurile. Cum au devenit acestea surse de carbon

pădure

Sursa foto: WWF.ro

Zece dintre cele mai bine protejate păduri din lume au devenit surse nete de carbon, fiind tot mai degradate de activitatea umană și de schimbările climatice. Informația alarmantă aparține unui studiu privind încălzirea planetei emise și gazele emise și absorbite de pădurile din siturile Patrimoniului Mondial Unesco, scrie BBC.

Conform studiului, zece păduri protejate au emis mai mult carbon decât au absorbit în ultimii 20 de ani. Pădurile din patrimoniul mondial se întind pe o suprafață de două ori mai mare decât Germania. În prezent, pădurile absorb echivalentul a aproximativ 10% din totalul anual de emisii de gaze cu efect de seră.

Rolul vital pe care pădurile îl joacă în atenuarea schimbărilor climatice

„Cifra reprezintă aproape jumătate din emisiile anuale de carbon ale Regatului Unit de la combustibilii fosili”, a declarat Dr. Tales Carvalho Resende, de la Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (Unesco), co-autor al raportului.

„Avem cea mai detaliată imagine de până acum a rolului vital pe care aceste păduri îl joacă în atenuarea schimbărilor climatice”, spune Resende.

Combinând datele obținute prin satelit cu informațiile de monitorizare la nivel de sit, cercetătorii au estimat carbonul absorbit și emis de pădurile din patrimoniul mondial între anii 2001 și 2020. Pe lângă calcularea miliardelor de tone de carbon absorbite de această „biomasă” de copaci și vegetație, cercetarea a arătat cât de multă presiune există pe unele dintre aceste situri, potrivit BBC.com.

Siturile studiate sunt, în același timp, unele dintre cele mai protejate la nivel guvernamental. „Agricultura și exploatarea forestieră ilegală sunt cea mai mare presiune pe aceste situri, toate fiind induse de om”, spune Dr. Tales Carvalho Resende.

Incendiile au generat zeci de milioane de tone de CO2

În ultimii ani, ceea ce UNESCO a numit „incendii fără precedent”, în special în Siberia, SUA și Australia, au generat zeci de milioane de tone de CO2. „Este un cerc vicios”, spune doctorul Carvalho Resende.

„Mai multe emisii de carbon înseamnă mai multe incendii, ceea ce înseamnă automat mai multe emisii de carbon”, explică el. Iar incendiile de vegetație nu sunt singura amenințare legată de climă.

Uraganul Maria a distrus aproximativ 20% din acoperirea forestieră din Parcul Național Morne Trois Pitons din insula vulcanică Dominica.

„Există un mesaj alarmant în acest studiu”, a spus dr. Carvalho Resende. „Chiar și cele mai protejate zone de pădure din lume sunt amenințate de criza climatică globală. Așadar, e nevoie de acțiuni de reducere a emisiilor globale pentru a ne asigura că aceste păduri, și toate pădurile, pot continua să acționeze ca niște absorbante de carbon și ca situri importante pentru biodiversitate”, a conchis expertul.