Incendiile devastatoare din SUA se extind. Peste 100.000 de persoane au fost nevoite să-şi părăsească locuinţele

incendiu

Din cauza unora dintre cele mai grave incendii din istoria statului american, autoritățile au fost nevoite să emită ordine de evacuare iar peste 100.000 de persoane au fost nevoite să-şi părăsească locuinţele în California. Zone întregi au fost acoperite vineri de nori groşi de fum.

Autoritățile locale spun că incendiile au provocat moartea a cel puţin şase persoane.

De asemenea, incendiile, declanşate de zeci de mii de fulgere, se întindeau vineri pe o suprafaţă de peste 312.000 de hectare, aproximativ dimensiunea statului american Rhode Island, potrivit agerpres.ro

Au fost emise noi ordine de evacuare

Circa 12.000 de pompieri au fost desfăşuraţi în întreg statul, afectat de 24 de incendii majore şi alte câteva sute mai mici care au distrus sute de clădiri.

În cele mai mari două zone afectate de incendii, SCU Complex şi LNU Complex, unde mai multe focare ard în comitate din jurul San Francisco, 181.000 de hectare au fost distruse de flăcări , a declarat vineri serviciul de pompieri.

Noi ordine de evacuare au fost emise vineri în comitatul Sonoma, la nord de San Francisco, adăugându-se la zecile de mii de persoane care şi-au părăsit deja locuinţele.

În oraşul de coastă Santa Cruz, autorităţile le-au cerut turiştilor să părăsească hotelurile, pentru a le oferi locuri celor care fug de incendii.

Guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, a afirmat că pompieri din Texas, New Mexico şi Oregon au fost trimişi pentru a spijini la stingerea incendiilor şi că alte state vor veni în ajutor.

Aceste incendii, care au loc, de obicei, între august şi noiembrie, au devenit mai frecvente şi mai mari în California în ultimii ani, în parte din cauza schimbărilor climatice.

Incendiul soldat cu cele mai multe victime din istoria Californiei, supranumit Camp Fire, a avut loc în noiembrie 2018, în nordul statului, şi a făcut 86 de morţi.

Noi restricții în California

Guvernatorul statului american California, Gavin Newsom, a decis revenirea la anumite restricţii în contextul pandemiei de COVID-19, între care închiderea sălilor de restaurant, a saloanelor de coafură şi a lăcaşurilor de cult, relatează AFP.

California a fost primul stat care a impus izolare generală în martie, însă numărul de cazuri a continuat să crească de câteva săptămâni şi a ajuns la aproape 330.000, dintre care peste 7.000 s-au soldat cu decese. Pentru a controla fenomenul, guvernatorul Gavin Newsom a anunţat luni închiderea restaurantelor şi cinematografelor în întregul stat precum şi a unor centre (saloane de coafură, săli de sport, lăcaşuri de cult etc.) în aproximativ 30 de zone cu risc, între care şi Los Angeles