Incendiile fac ravagii în Franța! Mii de persoane au fost evacuate

Aproximativ 750 de pompieri și avioane cu apă luptă împotriva flăcărilor în condiții dificile, cu temperaturi ridicate și vânt puternic. În acest context, mii de persoane din sudul Franței au fost evacuate din calea flăcărilor.

Incendiile fac ravagii în Franța! Mii de persoane au fost evacuate

Mii de oameni din sudul Franței au fost evacuați în timp ce un incendiu s-a aprins în apropierea stațiunii Saint-Tropez, a declarat serviciul de pompieri.

„Mii de persoane au fost evacuate ca măsură de precauție, dar nu există victime”, a declarat marți o purtătoare de cuvânt a serviciilor de pompieri, adăugând că focul a fost „încă foarte acerb”.

Franța este cea mai recentă țară afectată de vremea extremă și de incendiile sălbatice, despre care oamenii de știință climatici avertizează că vor deveni din ce în ce mai frecvente din cauza încălzirii globale provocate de om, notează Aljazeera.

Incendiul a distrus peste 3.500 de hectare

Incendiul care s-a răspândit rapid a izbucnit luni la aproximativ 100 km (60 mile) de orașul mediteranean Toulon și a distrus deja peste 3.500 hectare (8.600 acri) de pădure și arbuști, potrivit pompierilor. Evacuările au avut loc în principal în jurul Saint-Tropez și a satelor Le Mole și Grimaud.

Prefectura Var a confirmat că mai multe locuri de campare au fost curățate și oamenii au fost rugați să evite aglomerarea drumurilor din jurul Golfului Saint-Tropez, astfel încât serviciile de urgență să poată accesa zona.

Incendiile sălbatice au izbucnit deja în această vară în jurul bazinului mediteranean, inclusiv în Grecia, Turcia, Spania, Portugalia, Algeria și Maroc.

Alte incendii s-au aprins și în apropierea Atenei

Ventilate de vânturi puternice, două noi mari incendii au izbucnit luni în Grecia, declanșând alerte de evacuare pentru satele din sud-estul și nord-vestul Atenei – la doar câteva zile după ce flăcările au consumat mari suprafețe de pădure la nord de capitala Greciei.

Grecia a fost supusă mai multor incendii luna aceasta, din cauza celui mai sever val de căldură din ultimele decenii, care a lăsat pădurile uscate. Alte țări mediteraneene – printre care Turcia, Italia, Algeria și Spania – au suferit probleme similare, notează apnews.com.

Oamenii de știință spun că nu există nicio îndoială că schimbările climatice cauzate de arderea cărbunelui, a petrolului și a gazelor naturale determină evenimente meteorologice mai extreme.

Cea mai gravă dintre cele două incendii care au izbucnit luni a fost în zona Vilia, la nord-vest de capitala Greciei, ceea ce a declanșat o alertă de evacuare pentru opt sate. Ministrul Greciei pentru ordine publică, Michalis Chrysochoidis, a declarat că flăcările circulau printr-o zonă dens împădurită, cu sate împrăștiate, dintre care niciunul nu era în pericol direct.

Sursă foto: Dreamstime