Incendiile puternice din Grecia, dovada dură a eșecului: Criza climatică nu este o scuză

elvia incendiu

incendiu insula Elvia

Pe măsură ce incendiile devastatoare disturg Grecia, experții spun că flăcările arată realitatea dură asupra eșecului de a fi pregătit pentru astfel de situații. Ei mai spun că incendiile amenință, cu daune ireversibile, bogata biodiversitate a țării.

Incendiile puternice din Grecia, dovada dură a eșecului: Criza climatică nu este o scuză

Oamenii de știință climatici avertizează că vremea extremă și incendiile aprige vor deveni din ce în ce mai frecvente din cauza încălzirii globale provocate de om, sporind nevoia de a investi în echipe, echipamente și politici pentru a lupta împotriva flăcărilor.

Dar „Grecia s-a străduit întotdeauna să-și protejeze bogatul ecosistem”, a declarat pentru AFP Takis Grigoriou, cel care conduce departamentul schimbărilor climatice pentru Greenpeace Grecia.

Autoritățile au fost luate prin surprindere la sfârșitul lunii iulie, deoarece sute de incendii au început în jurul Atenei, dar și pe insulele Evia și Rodos și în peninsula Peloponez. Criticii spun că infrastructura deficitară, politica slabă și lipsa de respect față de natură sunt cel puțin parțial vinovate  pentru eșecul de a opri flăcările, notează barrons.com.

În două săptămâni, mai mult de 100.000 de hectare au fost devastate de flăcări, afectând clădiri, păduri de pin și plantații de măsline, stupuri de albine și animale. Totodată, zeci de oameni au fost forțați să își abandoneze casele.

Cine este vinovat

Efthymis Lekkas, profesor de management al dezastrelor naturale de la Universitatea din Atena, a declarat că sunt de vină și sistemele operaționale și de prevenire care nu funcționează în Grecia.

„Drumurile anti-incendiu din păduri nu au fost prioritare de către diferitele guverne grecești, deoarece nu au avut un impact politic direct”, a spus el, estimând impactul pe termen lung al incendiilor la aproximativ cinci miliarde de euro (5,9 miliarde de dolari).

Și clădirile ilegale, lipsa cartografierii pădurilor și respectul slab față de natură fac parte dintr-o politică eșuată de prevenire a incendiilor, a spus Grigoriou de la Greenpeace.

Localnicii au denunțat lipsa de echipament a pompierilor pentru a lupta cu focurile uriașe, care s-au estompat în comparație cu mijloacele pompierilor din alte douăzeci de țări care au venit să dea o mână de ajutor.

Autoritățile au organizat evacuări în masă pentru a salva oamenii. În acest an, au fost înregistrate 3 decese până în momentul de față. Amintim că 102 oameni și-au pierdut viața din cauza incendiilor din iulie 2018.

În acest context, Demetres Karavellas, șeful WWF din Grecia a spus că țara lui a ignorat timp de 20 de ani avertizările.

„Criza climatică nu este o scuză pentru acest eșec. Trebuia luată ca un avertisment pentru a produce schimbări”, spune el.

sursa foto: skynews.com