Un incendiu de proportii a cuprins, vineri spre sâmbătă noaptea, jumătatea superioară a clădirii de birouri Millenium Business Center, cu peste 18 etaje, situată în apropiere de Piaţa Armenească din Capitală.

„Clădirea a fost cuprinsă în întregime de flăcări în jumătatea superioară. Din primele constatări reiese faptul că incendiul a fost provocat de un scurt-circuit la un panou publicitar electric montat pe faţada clădirii”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), Anca Onofrei.

Potrivit acesteia, la faţa locului au ajuns peste 20 de maşini de intervenţie pentru a încerca să stingă flăcările, însă intervenţia pompierilor şi a ofiţeilor ISU este îngreunată de înălţimea la care trebuie să lucreze (circa 55 metri, lungimea maximă a scărilor de intervenţie, n.r.). Clădirea are o înălţime de aproximativ 70 metri. A fost oprită alimentarea cu energie electrică şi gaze naturale a clădirii, pentru a se evita producerea unei explozii. De asemenea, a  fost oprit şi iluminatul public stradal.

„Este prematur să ne pronunţăm dacă este sau nu vorba de o mână criminală în ceea ce priveşte cauza incendiului. Acest lucru se va afla după finalizarea investigaţiilor efectuate împreună cu pompierii militari”, a menţionat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Christian Ciocan.

Poliţia şi jandarmeria au împrejmuit zona iar traficul rutier şi cel pietonal a fost oprit pe bulevardul Carol I, Calea Moşilor şi strada Armenească, din cauza bucătilor din faţada clădirii desprinse şi căzute chiar peste maşinile de intervenţie.

0-32474-capital0004incendiu.jpg„Clădirea este situată nu departe de Biserica Armenească, dar nu există riscul propagării incendiului în această zonă şi nici la celelalte clădiri din apropiere. Au fost izolate câteva focare la etajele 11 şi 12 dar acestea sunt foarte greu de stins”, a precizat Onofrei.

Totuşi, locatarii unui bloc situat foarte aproape de clădirea de birouri au fost evacuaţi preventiv, pentra a se înlătura orice risc, pentru ca aceştia să nu se intoxice cu monoxid de carbon.

Şeful SMURD din Bucureşti, Bogdan Opriţă a declarat că s-a intervenit cu trei echipaje de prim-ajutor şi unul de urgenţă, dar nu au fost surprinse victime în clădire. Cu toate acestea, maşina de urgenţă va rămâne la faţa locului, în eventualitatea unor accidente în care ar putea fi implicati pompierii.

A fost afectat şi sediul agenţiei Alpha Bank, de la parterul imobilului. „Informaţiile din sediul băncii nu au fost pierdute, datorită unui sistem de siguranţă, chiar dacă unele calculatoare au fost arse”, a declarat directorul Alpha Bank, Petru Negoescu. Acesta a adăugat că Aplha Bank nu este proprietara clădirii şi nu ştie dacă aceasta a fost sau nu asigurată.

In zonă a sosit primarul sectorului 1, Nicolae Onţanu, care a spus că în jurul orei 1.05 mai existau cinci focare aprinse în clădire, la diferite etaje ale clădirii, iar unul înspre Biserica Armenească. La scurt timp după primarul Onţanu au sosit primarul general Sorin Oprescu şi premierul Emil Boc.

„Nu au fost persoane în clădire. În maximum o oră ar trebui să fie izolate toate focarele de incendiu, iar Biserica Armenească nu se mai află în pericol, fiindcă a fost creată o perdea de apă în jurul acesteia. Este un incendiu de proporţii, cum nu a mai avut loc din 1970 în Bucureşti”, a precizat primarul sectorului 1.

„Prioritatea noastră este să salvăm Biserica Armenească, fiind monument istoric şi stabilirea cauzelor acestui incendiu pentru a ne pregăti mai bine în viitor. Eram într-o deplasare şi ascultam ştirile în maşină, de aceea am venit aici”, a declarat premierul Emil Boc.

Prezent şi el la faţa locului, ministrul culturii, Theodor Paleologu s-a arătat indignat de acest eveniment şi în special de faptul că o clădire cu o astfel de înălţime a fost construită în zonă.