Incendiu puternic în Tenerife
Focul a scăpat de sub control în nordul insulei Tenerife. Sâmbătă, mii de oameni au fost evacuați din casele lor. Potrivit autorităților din Insulele Canare au declarat că peste 26.000 de persoane au fost evacuate până sâmbătă după-amiază. Vineri au fost evacuate 4.500 de persoane.
Focul s-a întețit peste noapte, iar autoritățile au intervenit cu elicoptere cu apă. Incendiul a izbucnit miercuri într-un parc naţional muntos din jurul vulcanului Teide – cel mai înalt vârf din Spania – în condiţii de vreme caldă şi uscată.
Potrivit liderului regional Fernando Clavijo, au fost ordonate noi evacuări. Aproape 5.000 de hectare au fost devastate de flăcări până în prezent, pe un perimetru de 50 km.
Preşedinta Consiliului din Tenerife, Rosa Davila, a precizat că un asemenea incendiu nu a mai fost văzut până acum în Insulele Canare. Aceasta a spus că prioritatea este de a „proteja vieţile oamenilor”. Nicio casă nu a fost afectată până acum.
Oamenii au primit ajutor medical în nord-vestul insulei.
„În noaptea dinaintea sosirii noastre, am trecut prin momente destul de grele. Totul ardea… acoperişurile erau pline (de cenuşă)”, a declarat Paulina Fernandez, în vârstă de 58 de ani, pentru Reuters.
Locuitorii sunt devastați, fiind nevoiți să lase în urmă animalele și gospodăria pentru care au muncit o viață. Imagini surprinse de Reuters arată cum alţi localnici îşi pun caii la adăpost.
Zonele turistice din Tenerife nu au fost afectate
Potrivit autorităților, zonele turistice populare ale insulei nu au fost afectate până în prezent, iar cele două aeroporturi ale sale au funcţionat în mod normal.
🇪🇸 This footage, shared by the Spanish Air and Space Army, shows a perspective from the wing of an airplane of the blazing mountains in Tenerife as the craft drops water to extinguish the fire. pic.twitter.com/yt4ljcvuUH
— NoComment (@nocomment) August 18, 2023
”În această noapte (de joi spre vineri), incendiul şi condiţiile meteorologice s-au comportat normal. În cele două nopţi dinainte, am observat rafale de vânt, temperaturi şi un comportament al incendiului destul de neobişnuit”, a declarat într-o conferinţă de presă Fernando Clavijo, preşedintele Guvernului regional al Canarelor.
Condiţiile meteorologice extreme au complicat atât operaţiunile pompierilor, cât şi recunoaşterea aeriană.
Parcul Naţional Teide, foarte frecventat de turişti, a fost închis joi seara.
Norul de fum – vizibil în imagini din satelit – a trecut de Vârful Teide, vilcanul care domină insula, cel mai înalt punct al Spaniei (3.715 metri altitudine), în contextul în care principalele focare ale incendiului se află pe dealuri împădurite, la 20 de kilometri distanţă, în apropiere de mai multe sate.