Dramă în nord-vestul Bosniei: o tabără care adăpostea 1.300 de migranţi în această zonă a Bosniei a fost distrusă miercuri într-un incendiu, care a fost, foarte probabil, declanşat chiar de către ocupanţii săi. Incendiul vine exact în timp ce autorităţile locale discutau asupra soluţiei de a găzdui acest grup de migranţi pe perioada iernii, a anunţat poliţia.

Tabăra reprezenta o soluţie temporară

Tabăra de migranţi a fost instalată în luna aprilie în satul Lipa, lângă Bihac, ca o soluţie temporară şi nu era prevăzut ca locuitorii săi să-şi petreacă iarna acolo.

Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) şi Comisia Europeană au cerut autorităţilor locale încă de la începutul lunii decembrie să găsească o soluţie pentru a găzdui în altă parte aceste 1.300 de persoane, precum şi alţi aproximativ 2.000 de migranţi fără adăpost în regiunea Bihac, în apropiere de frontiera Uniunii Europene.

Din fericire, nu s-au înregistrat victime

“Incendiul s-a declanşat la 11.00 (10.00 GMT). Pompierii au reuşit să-l stingă, dar cele patru corturi mari în care dormeau migranţii au ars”, a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei, Ale Siljdedic, precizând că nu au fost înregistrat răniţi.

“Presupunem că este vorba de un act criminal şi că sunt implicaţi locuitori ai taberei”, a continuat el.

Migranţii ar fi acţionat în semn de protest din cauza situaţiei. OIM, care gestiona centrul de recepţie, a anunţat recent retragerea sa din cauza condiţiilor precare. Organizaţia a cerut autorităţilor să redeschidă un centru de adăpost închis de la începutul lunii octombrie în oraşul Bihac, transmite Agerpres.

Problema migraţiei, un punct de discuţii aprinse şi între Turcia şi UE

Vinerea trecută, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a dat asigurări cancelarului german Angela Merkel că doreşte să deschidă o “nouă pagină” în relaţia cu Uniunea Europeană. Printre subiectele care au generat tensiuni de-a lungul timpului între cele două părţi se numără şi problema migranţilor.

Erdogan a cerut revizuirea acordului încheiat în 2016 între UE şi Turcia privind migranţii, revizuire care ar fi, în opinia sa, “cheia unei agende pozitive cu Europa”. Acest acord a fost încheiat în urma crizei migraţiei din 2015, odată cu sosirea a peste un milion de refugiaţi în Europa.

Turcia a acceptat atunci revenirea pe teritoriul său a tuturor noilor migranţi sosiţi în insulele greceşti, inclusiv a solicitanţilor de azil precum sirienii care fugeau de războiul de acasă, în schimbul plăţii unui ajutor de 6 miliarde de euro destinat îmbunătăţirii condiţiilor de viaţă a celor 3,6 milioane de refugiaţi pe care îi găzduieşte.

Din acel moment, Ankara a fost acuzată în mod regulat că şantajează ţările europene invocând chestiunea migranţilor.

Uniunea Europeană a terminat de alocat Turciei, joia trecută, întreaga sumă promisă de 6 miliarde de euro.