Update 5
Garda de Mediu Constanța a anunțat că incendiul izbucnit miercuri la rafinăria Petromidia a fost izolat, iar în prezent nu mai există emisii de fum. Cu toate acestea, incendiul continuă să ardă într-o zonă localizată în cadrul unei instalații de prelucrare a petrolului.
„În data de 21.06.2023, orele 15,15, s-a produs o explozie urmată de un incendiu pe platforma Rompetrol Rafinare, uzina Rafinare, la instalaţia de prelucrare ţiţei hidrocracare blândă MHC. Comisarii Gărzii de Mediu Constanţa care s-au deplasat pe amplasament au constatat că incendiul este localizat, arde în continuare cu flacără în instalaţia MHC. Produsul existent în instalaţie este distilatul de vid, motorină grea. Instalaţia MHC este oprită. Se intervine cu mai multe echipaje de pompieri. Nu sunt victime umane sau răniţi. Laboratorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa a efectuat analize pentru determinări de formaldehidă şi COV, la limita amplasamentului, urmând să emită buletinele de analiză. La această oră nu mai sunt emisii de fum, arde local”, arată sursa citată.
Update 4
În timpul operațiunii de stingere a incendiului de la rafinăria Petromidia Năvodari, miercuri, un pompier a fost rănit și a fost transportat ulterior la spital.
ISU Constanța a anunțat că unul dintre pompierii săi a fost rănit în timpul intervenției la incidentul de incendiu de la Petromidia Năvodari.
Pompierul rănit a suferit leziuni la picior și a fost transportat la Spitalul Județean Constanța de către un echipaj medical de la SAJ Constanța.
În plus, o altă persoană aflată la fața locului a fost evaluată medical, dar nu a necesitat transportul la spital.
Update 3
Potrivit unui comunicat al reprezentanților Rompetrol Rafinare, în urma incendiului de miercuri de la Petromidia nu s-au înregistrat răniți, toți angajații uzinei și personalul din alte secții ale rafinăriei fiind evacuați cu succes.
„În cursul acestei zile, un incendiu s-a produs în instalaţia de Hidrocracare Blândă (MHC), la finalul unor lucrări de mentenanţă specifice. Imediat, angajaţii instalaţiei au raportat incidentul către serviciul intern de situaţii de urgenţă şi către dispeceratul rafinăriei, care, la rândul ei, a informat autorităţile, conform procedurilor in vigoare. Nu există victime, toţi angajaţii instalaţiei, dar şi din celelalte secţii ale rafinăriei au fost evacuaţi”, se arată în comunicatul companiei.
Înainte de sosirea mașinilor de pompieri ISU, răspunsul și intervențiile inițiale au fost efectuate de către pompierii de la rafinăria Petromidia, care au izolat eficient și au minimizat impactul incidentului.
„În colaborare cu autorităţile, depunem toate eforturile pentru stingerea incendiului şi remedierea situaţiei”, subliniază reprezentanţii companiei care operează rafinăria Petromidia.
Update 2
Miercuri, Mihai Drăgan, director de comunicare în cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), a declarat că se așteaptă ca direcția vântului în apropierea rafinăriei Petromidia să fie Est-Sud-Est. Acest lucru indică faptul că fumul de la incendiu suflă în prezent spre mare. Drăgan a menționat, de asemenea, că în acest moment nu au fost raportate niveluri excesive de particule în ceea ce privește calitatea aerului.
„Conform modelelor de prognoză de la Administraţia Naţională de Meteorologie, direcţia vântului va fi Est-Sud-Est. Asta înseamnă că fumul se îndreaptă către mare, ceea ce este un lucru foarte bun şi va da timp echipelor de intervenţie să stingă deflagraţia produsă fără să existe pagube. Noi monitorizăm în timp real calitatea aerului şi cetăţenii o pot face de pe aplicaţia Calitateaer, pe care o pot descărca şi vedea în timp real toate staţiile din judeţul Constanţa. Avem şi o staţie la Năvodari şi în Municipiul Constanţa. În momentul de faţă nu se înregistrează depăşiri ale particulelor şi asta înseamnă calitate a aerului în limitele normale, acolo. Important este ca cetăţenii să respecte toate instrucţiunile pe care colegii noştri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă le emit, mesajele Ro-Alert etc”, a explicat Drăgan la Digi24.
Reprezentantul Ministerului Mediului a mai informat că o echipă de experți de la Garda Națională de Mediu va fi trimisă la rafinăria Petromidia pentru a evalua situația.
„După stingerea incendiului, colegii de la Garda Naţională de Mediu vor merge la faţa locului şi vor constata eventuale pagube de mediu produse, dar în momentul de faţă important este să monitorizăm calitatea aerului şi să ştim foarte clar dacă există vreun pericol asupra populaţiei şi ca populaţia să respecte toate indicaţiile şi mesajul care a fost primit puţin mai devreme de cei din zonă de la Ro-Alert. Vă pot spune că nu există depăşiri pe staţiile de monitorizare. Staţiile astea sunt amplasate în zone populate tocmai pentru a determina care e exact locul unde trăieşte şi îşi desfăşoară activitatea populaţia. Colegii noştri de la Garda Naţională de Mediu vor avea acces acolo în momentul în care incendiul va fi stins şi atunci ancheta va determina exact ce l-a produs”, a menţionat Mihai Drăgan.
Update
A fost transmis un mesaj de avertizare prin intermediul sistemului RO-ALERT.
“Intervenim la acest moment cu nouă autospeciale de stingere, cinci ambulanţe SMURD, trei ambulanţe din cadrul SAJ, două autoscări. A fost activat Planul Roşu. Ne vin în sprijin alte cinci autospecialele de la Călăraşi, Ialomiţa şi Tulcea”, a declarat Ana Maria Stoica, purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea.
“La nivelul judeţului Constanţa a fost crescută capacitatea operaţională, prin suplimentarea personalului de serviciu cu cel aflat în turele libere”, a precizat Ana Maria Stoica.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) din Dobrogea a anunțat că miercuri după-amiaza a avut loc un incediu la rafinăria Petromidia.
Potrivit ISU, la Petromidia vor ajunge mai multe echipaje de intervenţie.
Incendiu puternic la Petromidia
Localnicii vorbesc despre faptul că a fost auzită o explozie. Fumul gros de la rafinăria Petromidia este vizibil chiar de pe plaja de la Năvodari.
”Incendiul se manifestă cu degajări mari de fum, la instalaţia de distilare a motorinei, iar pentru gestionarea cu eficienţă a misiunii de stingere, la nivelul judeţului a fost activat Planul Roşu de Intervenţie. Totodată, la nivelul judeţului Constanţa a fost crescută capacitatea operaţională, prin suplimentarea personalului de serviciu cu cel aflat în turele libere”, anunţă IGSU.
Tragedie la Petromidia
Pe 13 mai, o altă tragedie a avut loc la Petromodia, după ce două persoane au căzut într-un bazin cu azot aflat în incinta rafinăriei.
Victimele au fost scoase inconştiente din bazinul respectiv, aflat în incinta Rafinăriei Petromidia. Mai multe echipaje de pompieri şi medicale au venit de urgenţă la faţa locului, iar o femeie a fost transportată la spital de către un echipaj medical, în stare de inconştienţă.
Din păcate, medicii au declarat decedat un bărbat, în urma incidentului. Informaţia a fost confirmată de către Serviciul Judeţean de Ambulanţă Constanţa.
„Intervenim la Petromidia, la 2 persoane căzute intr-un bazin.
Cele două victime au fost extrase, sunt inconştiente, primesc îngrijiri medicale la faţa locului”, au fost mesajele iniţiale transmise de către cei de la ISU Constanţa.
„La data de 13 mai a.c., în jurul orei 17.15, poliţişti din cadrul Poliţiei oraşului Năvodari au fost sesizaţi cu privire la faptul că, la o rafinărie din oraşul Năvodari, s-ar fi produs un accident de muncă.
Din primele informaţii rezultă că doi angajaţi ar fi căzut într-un rezervor de azot”, a precizat atunci Poliţia Judeţeană Constanţa.