Încep săpăturile pentru extragerea gazelor din Marea Neagră
Anul acesta încep săpăturile pentru extragerea gazelor din Marea Neagră, în zăcământul Neptun Deep. Este ultimul pas important înainte de a începe efectiv extracția gazului.
Platforma care va face forajele a fost adaptată special pentru a putea ajunge în România și urmează să fie transportată în largul mării.
Înainte de a ajunge aici, a fost nevoie de modificări serioase – turla instalației a fost pliată ca să poată trece pe sub podurile din Strâmtoarea Bosfor, iar echipamente de peste 800 de tone au fost montate pe ea.
Platforma a venit din Cartagena, Spania, într-o călătorie care a durat 18 zile. Din portul Constanța, va pleca spre perimetrul Neptun Deep, aflat la 160 km de Tuzla, unde vor începe forajele.
„Aducerea platformei Barents în portul Constanța a fost o provocare. Constanța nu este un port de apă adâncă, este un port cu o adâncime relativ mică”, a zis Mike Niedermayr de la OMV Petrom.
Gazul extras va fi introdus în rețeaua națională de transport în 2027
Platforma va fi amplasată în ape adânci de până la 1.000 de metri. După ce va finaliza forarea sondelor necesare pentru exploatare, va fi mutată la un alt proiect. În locul ei, va fi instalată o altă platformă care se va ocupa de extracția gazului.
Gazul extras va fi introdus în rețeaua națională de transport începând din 2027. O parte din el va fi exportată, iar un contract a fost deja semnat cu o companie din Germania. Totuși, OMV Petrom spune că România va avea prioritate.
Peste 300 de oameni din mai multe țări, inclusiv România, lucrează deja la proiectul Neptun Deep, iar alții vor fi angajați pe parcurs. Se estimează că acest zăcământ conține peste 100 de miliarde de metri cubi de gaz, iar statul român ar putea câștiga aproximativ 20 de miliarde de euro din acest proiect.
„Mereu ne vom orienta să livrăm în România, să fiți siguri de asta, este o piață logică pentru noi. Peste 90% din producția de gaz astăzi este vândută în România, este exportată o mică cantitate, inclusiv în Moldova”, a completat Christina Verchere, CEO OMV Petrom.
„Sunt foarte mulți oameni implicați pentru că procesul să se deruleze într-un mod controlat și în siguranță. Este nevoie de multă concentrare, multă atenție la detaliu din parte tuturor”, a adăugat Octavian Dumitru Ștefan de la OMV Petrom.