Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat o relaxare a măsurilor impuse din cauza pandemiei de coronavirus, chiar în pragul sărbătorilor de iarnă din acest an. Despre ce măsuri este vorba mai exact.
Guvernul francez intenţionează să ridice măsurile de izolare şi să permită deplasările începând de pe 15 decembrie, cu puţin timp înaintea sărbătorilor de sfârşit de an, a afirmat marţi preşedintele Emmanuel Macron, anunţând o primă relaxare odată cu redeschiderea sâmbătă a unor magazine închise în urmă cu o lună, transmite AFP, conform Agerpres.
Toate magazinele mici, cum sunt librăriile sau florăriile, se vor putea redeschide de sâmbătă, cu un program până la ora 21.00. În schimb, barurile, restaurantele, sălile de sport şi discotecile vor rămâne închise, a precizat Macron într-o intervenţie televizată consacrată lockdown-ului decis pentru aducerea sub control a epidemiei de COVID-19.
Cu acelaşi prilej, preşedintele a declarat că primele vaccinuri anti-COVID-19 le vor fi propuse ‘celor mai fragili’, fără a fi obligatorii, încă de la sfârşitul lui decembrie sau început de ianuarie.
Subliniind că anumite vaccinuri ar urma să fie ‘disponibile încă de la sfârşitul lui decembrie’, Macron a afirmat că primele ‘ar putea fi administrate imediat după validarea de către autorităţile sanitare competente’ şi că va urma ‘o campanie de vaccinare masivă’, fără însă ca vaccinarea să fie făcută obligatorie.
UE, nou acord pentru 160 de milioane de doze de vaccin
Comisia Europeană va semna miercuri un acord cu compania farmaceutică americană Moderna pentru până la 160 de milioane de doze din vaccinul candidat dezvoltat de aceasta, a anunţat şefa executivului comunitar, Ursula von der Leyen.
Moderna a informat săptămâna trecută că analiza iniţială sugerează că vaccinul său candidat pentru noul coronavirus este eficient în proporţie de 94,5%, fiind al doilea grup farmaceutic care anunţă rezultate pozitive după testele clinice, primul fiind asocierea Pfizer-BioNTech.
Odată ce vaccinul candidat al Moderna se dovedeşte a fi sigur şi eficient, fiecare stat membru îl va primi în acelaşi timp în funcţie de mărimea populaţiei, a mai spus von der Leyen.
Acesta este al şaselea contract pe care Comisia Europeană, care negociază în numele celor 27 de state membre, îl încheie cu producătorii de vaccinuri.