Încep plăţile din a doua tranşă PNRR. Când va primi România cei 2,7 miliarde de euro

bani, euro, vouchere

SURSA FOTO: Dreamstime

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a venit cu vești bune. Potrivit informațiilor transmise de acesta, România va beneficia de prima plată din a doua tranșă din PNRR în luna septembrie.

Așadar, prima plată din a doua tranșă din PNRR va sosi în prima jumătate a lunii septembrie. Aceasta valorează 2,7 miliarde euro, conform informațiilor transmise de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin.

România va beneficia de acești bani în prima jumătate a lunii septembrie

„Întâmplător am vorbit chiar azi cu ministrul Investițiilor și proiectelor Europene, Adrian Câciu, și prima plată din adoua tranșă PNRR va veni în prima jumătate a lunii septembrie. Și se ridică la aproximativ 2,7 miliarde euro. E ceea ce știu în clipa aceasta”, a declarat Mihai Constantin.

De asemenea, acesta a fost întrebat și cu privire la următoarea cerere de plată,.

„Despre asta nu am apucat să vorbesc cu domnul Câciu”, a răspuns Mihai Constantin.

Amintim că Guvernul a depășit termenele stabilite în calendarul PNRR pentru peste 50 de jaloane și ținte, o parte din acestea, aferente pentru anul 2022, fiind nevoie să le atingă cât mai repede, pentru a putea fi transmisă o altă cerere de plată.

Întârzierea măsurilor de consolidare fiscală a dus la acumularea de probleme economice

Totodată, întârzierea măsurilor de consolidare fiscală a dus la acumularea de probleme economice și tensiuni sociale, potrivit unei explicații oferite de Daniel Anghel, partener coordonator servicii fiscale și juridice PwC România.

Măsurile fiscale vehiculate în ultimele zile, dar neasumate oficial de guvern, au produs un mic seism. Fie că a vrut să testeze reacția, fie că s-a confruntat cu o „scurgere de informații” necontrolată, guvernul a aflat cu acest prilej că va fi foarte dificil să implementeze astfel de măsuri. La fel de complicat va fi să reducă și cheltuielile, chiar dacă reprezentanții instituțiilor publice și ai companiilor de stat nu sunt la fel de vocali. Și nici cu reforma pensiilor speciale nu va fi deloc ușor – Curtea Constituțională tocmai a retrimis legea în parlament.

Concluzia acestor zile este că nicio categorie nu vrea să cedeze din avantajele câștigate și întârzierea atât de mare a oricăror măsuri sau reforme a dus la o acumulare nu numai de probleme economice, ci și de tensiuni sociale.

Deși este dificil de acceptat, abordarea de până acum a finanțelor publice ne-a adus într-un moment în care amânarea în continuare a oricăror măsuri devine periculoasă pentru economie.