Pe lângă grijile legate de preparare, mai avem și problema costurilor. Peste tot auzim că acest Crăciun va fi cel mai scump din ultimii 10 ani. Dar, și acest lucru are o soluție: cumpărăm cu măsură. Tradiția spune că trebuie să avem mese îmbelșugate. Dar, asta nu înseamnă că trebuie să cumpărăm și să gătim astfel încât frigiderul să nu mai se poată închide pe data de 25 decembrie și o săptămână după. Pentru români, Crăciunul este despre mâncare. Astfel, am vorbit cu un bucătar, care ne-a construit cu ghid de sărbători, oferindu-ne rețete, instrucțiuni de gătit, detalii despre ce să cumpărăm și cât ne costă.

Ghid pentru masa de Crăciun

Norocul nostru este că sunt oameni care ne pot oferi câteva sfaturi. Petrică Dumitrescu lucrează de la vârsta de 15 ani în bucătărie, adică are peste 13 ani de experiență. Așa că, am fost împreună în Hala Obor pentru a cumpăra toate cele necesare pentru pregătirea meniurilor de Crăciun. Petrică Dumitrescu a explicat că primul pas este stabilirea invitaților. Meniul trebuie construit având în vedere numărul de oameni care vor veni la tine de Crăciun.

„În primul rând, trebuie să știu ce invitați și câți vor participa, iar în jurul lor pot construi meniul. Este foarte important să știm dacă oaspeții nu consumă anumite alimente sau dacă au alergii. Astfel, ne asigurăm că invitații se bucură de mâncare și evităm risipa alimentară”, a spus bucătarul.

Înainte să mergem la cumpărături în Hala Obor, ne-am organizat puțin. La shopping te duci ca la examen, pregătit și cu notițele la tine. De asemenea, ai grijă să nu îți fugă ochii după reduceri. Deși sunt atractive, pentru a nu goli portofelul de sărbători este important să ne limităm la lista de cumpărături.

„Stabilim ce preparate vom găti, apoi compunem lista de cumpărături și verificăm ce ingrediente avem deja în casă. Lista de cumpărături o împart în categorii: fructe-legume, carne, pește, băcănie, congelate. Această organizare mă ajută să câștig timp la cumpărături și să nu omit nimic de pe listă. Nu mă abat de la lista de cumpărături. Piața este foarte plină de produse și oferte în această perioadă, dar, dacă mă abat de la listă, ajung să cumpăr lucruri de care nu am nevoie”, ne-a sfătuit Petrică.

Calcul per porție

Dacă credeai că este atât de simplu să pregătești o masă de Crăciun ca la carte, sunt aici să-ți spun că te înșeli. Ai nevoie de câteva calcule. Nu te gândi la o matematică complicată, dar în bucătărie, totul se discută în porții, nu în pofte.

„Trebuie să cumpărați porții potrivite. Este mai bine să ajustați cantitățile, astfel încât să nu rămână multe resturi. De exemplu, aperitive: 150-200 g/persoană, fel principal: 300 g/persoană, desert: 100-150 g/persoană. Luați în calcul durata sărbătorilor. Dacă petreceți doar o zi acasă, nu gătiți pentru trei zile. Excesul poate fi prevenit ușor printr-o planificare corectă”, a adăugat expertul.

Meniu tradițional și accesibil de Crăciun

Acum că am aflat la ce trebuie să fim atenți, hai să trecem la meniuri. Primul plan al mesei de Crăciun a fost gândit pentru doi pensionari. Astfel, bucătarul ne propune următoarele preparate: salată de boeuf cu pui, sarmale în foi de varză cu mămăligă, cârnați de porc, cozonac de la brutărie, pâine țărănească cu maia, o sticlă de vin roșu și o băutură răcoritoare.

„Acest meniu este gândit pentru pensionarii cu buget redus, dar care își doresc să păstreze spiritul sărbătorilor. Am ales preparate tradiționale, simple și accesibile, ușor de realizat acasă”, a spus Petrică.

Bucătarul Petrică Dumitrescu la carmangeria „La Sebeșanul”. Sursă foto: Arhivă

Hai să vedem și cât ne costă. Am decis să cumpărăm de la carmangeria „La Sebeșanul”, pe care o găsiți în Hala Obor. De asemenea, am trecut și pe la brutăria „La Meg 2” din aceeași locație, de unde putem lua un super cozonac, la un preț bun, fără să ne chinuim cu frământatul. Așadar, cu un calcul simplu și cu o vizită pe la chioșcuri, ne putem da seama ce buget trebuie să pregătim pentru acest sezon de sărbători.

Un meniu de două persoane la 155 de lei

Pentru a prepara salata de boeuf ai nevoie de 300 de grame de piept de pui (8,7 lei), 500 de grame de cartofi (2 lei), 200 de grame de morcovi (1 leu), 200 de grame de mazăre la conservă (8 lei pentru o conservă întreagă), 200 de grame de castraveți murați (4 lei), 100 de grame de gogoșari murați (3 lei), două ouă ( 2,2 lei), 150 de mililitri de ulei (1,5 lei), 300 de grame de muștar (1 borcan – 5 lei) și o lămâie (1 leu). „Dacă fierbem legumele și carnea pentru salata boeuf, putem valorifica și supa rezultată. Aceasta poate fi congelată și folosită ulterior pentru o garnitură de orez la masa de Revelion sau ca bază pentru un sos la friptură. Dacă avem fructe rămase, le putem congela și refolosi pentru prăjituri sau smoothie-uri”, a adăugat bucătarul.

Prețuri pentru carnea de pui. Sursă foto: Arhivă

Dacă vrem să facem niște sarmale în foi de viță cu mămăligă, avem nevoie de 500 de grame de carne tocată (12 lei), 1,5 kilograme de varză murată (12 lei), 1 kilogram de orez ( 9 lei o pungă), 100 de grame de ceapă (1 leu bucata), 400 de grame de pastă de tomate (o conservă – 6 lei), 50 de mililitri de ulei (50 de bani), 1 kilogram de mălai ( 4 lei punga) și 200 de grame de smântână (5 lei). Cu acest preparat principal, ajungem la un cost total de 49 de lei.

Cozonac și vin

La meniu mai adăugăm și 300 de grame de cârnați de porc (12 lei), un cozonac cumpărat de la brutăria „La Meg 2”, cu nucă sau cacao, care ne costă 30 de lei (500 de grame).

„Putem reinterpreta produsele sau mâncarea rămasă. De exemplu, din cozonac putem face friganele doar cu puțin lapte și ou, iar dacă adăugăm o cupă de înghețată, obținem un desert complet nou”, a adăugat bucătarul.

Petrică Dumitrescu și Hasan Altuntas, proprietarul brutăriei „La Meg 2” din Hala Obor. Sursă foto: Arhivă

Pentru o pâine țărănească cu maia mai scoatem 5 lei din buzunar. În final, un litru de vin roșu de casă ne costă 15 lei, iar alți 8 lei vor fi cheltuiți pe un suc natural de mere. Așadar, meniul de două persoane ajunge la un cost final de 155 de lei.

Masă în familie de Crăciun – 361 lei

Al doilea meniu pregătit de bucătar este destinat unei familii de patru persoane cu venituri medii.

„Pentru familii, am creat un meniu versatil, care începe cu un platou românesc bogat, compus din slănină afumată, cârnați, tobă, lebăr și murături – toate disponibile în Hala Obor, unde oferta este extrem de diversificată. Am inclus și o friptură suculentă, gătită întreg la temperatură joasă, pentru o textură fragedă. Recomand tăierea fripturii direct la masă, pe un tocător rustic – un moment special și spectaculos pentru toți cei prezenți”, a explicat bucătarul.

Lebărul și toba, elemente centrale în platoul tradițional. Sursă foto: Arhivă

Costul total al platoului tradițional propus este de 72 de lei. Acesta include 200 de grame de șorici (25 lei/kg – 5 lei), 200 de grame de tobă țărănească (40 lei/kg – 8 lei), 200 de grame de lebăr (40 lei/kg – 8 lei), 400 de grame de telemea de vacă (22 lei/kg – 9 lei), 100 de grame de jumări (75 lei/kg – 8 lei), 300 de grame de roșii ( 6 lei/kg – 2 lei), 300 de grame de castraveți (6 lei/kg – 2 lei). Pentru a aduce un plus de culoare și gust punem pe platou și 200 de grame de pastă de jumări (25 lei/200g – 25 lei), 150 de grame de mix de măsline (25 lei/kg – 4 lei) și o ceapă roșie (1 leu).

Ieftin și bun

Cu o ciorbă care să hrănească patru persoane putem scăpa chiar ieftin, cu suma de 72 de lei. Bucătarul a propus o ciorbă rădăuțeană. Astfel, avem nevoie de 400 de grame piept de pui (7 lei), 200 de grame de smântână (5 lei), 3 gălbenușuri (5 lei), 50 de mililitri de oțet (10 lei/litru – 1 leu), o rădăcină mică de păstârnac (2 lei), ceapă (2 bucăți – 1 leu), un ardei capia (7 lei/kg – 1 leu), un morcov (5 lei/kg – 1 leu), o legătură de pătrunjel (1 leu), o țelină (1 leu), 3 căței de usturoi (15 lei/kg – 1 leu) și foi de dafin (3 lei/20g – 1 leu).

„Legumele rămase în frigider, împreună cu alte brânzeturi, pot fi transformate în aperitive pentru petrecerea de Revelion: o tartă sărată cu brânzeturi și legume sau diverse salate. Sucul de citrice poate fi stors, congelat și utilizat ulterior pentru hummus sau cocktailuri festive de Revelion”, a spus expertul.

Atracția principală a mesei

Acum, hai să vorbim despre friptură, care este atracția principală a oricărei mese de Crăciun. Pentru meniul de patru persoane, bucătarul a propus o ceafă de porc gătită lent cu cartofi copți și mix de murături.

„Un alt lucru important este să folosim alimente cu un procent mai mic de grăsime. Vrem să facem o friptură de porc? Bine, dar hai să alegem un cotlet de porc sau un mușchiuleț. Putem adăuga salate proaspete la fiecare masă”, a spus bucătarul.

Acest fel principal ne va costa în total 42 de lei. La Hala Obor putem cumpăra o ceafă de porc cu 30 de lei pe kilogram. Pentru acest meniu, avem nevoie de 800 de grame, adică vom cheltui 24 de lei. Pentru a face friptura, mai avem nevoie de cinci căței de usturoi (15 lei/kg – 1 leu), 10 grame de boia (1 leu), o legătură de cimbru (3 lei) și 50 de mililitri de ulei (10 lei/litru – 1 leu). Pentru garnitură, ne vom folosi de 1,5 kilograme de cartofi (4 lei/kg – 6 lei) și 400 de grame de mix de murături (15 lei/kg – 6 lei).

„Mai ales în bucătăriile urbane, au început să apară diferite electrocasnice care ne ajută la gătit. De exemplu, putem găti cartofi stropiți cu untură la air fryer, oferindu-le un gust plăcut, dar fiind și sănătoși, deoarece nu sunt prăjiți într-o baie de ulei. Este indicat să evităm prăjitul și să alegem variante de gătit prin fierbere, coacere la cuptor, sous vide sau folosind o oală sub presiune”, a explicat bucătarul.

Sarmalele, nelipsite de Crăciun

Mai departe, mergem la felul principal așteptat de toată lumea: sarmale cu mămăliguță, smântână și ardei iute. Pentru prepararea sarmalelor avem nevoie de 800 de grame de carne tocată de porc (24 lei/kg – 19 lei), 1,5 kilograme varză murată (8 lei/kg – 12 lei), un kilogram de orez (9 lei), o ceapă (1 leu), 500 de grame pastă de tomate (pachet întreg – 6 lei), 50 de mililitri de ulei floarea-soarelui (1 leu).

Varză murată la 8 lei kilogramul. Sursă foto: Arhivă

Pentru mai mult gust, punem și 250 de grame de costiță afumată, care ne va costa 10 lei. Adăugăm și cimbru din legătura cumpărată pentru friptură. Mămăliga o facem cu 1 kilogram de mălai (4 lei). Cumpărăm și 300 de grame de smântână (8 lei) și un borcan de ardei iute murat (15 lei). Așadar, acest fel de mâncare ajunge la un total de 75 de lei.

Ceva dulce la final

Masa de Crăciun se încheie cu cozonac, conform tradiției. Putem cumpăra unul gata făcut din Hala Obor cu nucă, rahat și stafide (500g – 30 lei). De asemenea, punem pe masă și un platou cu fursecuri de 400 de grame (25 lei/kg – 10 lei). Pentru o variantă mai sănătoasă de dulce, bucătarul ne recomandă să facem și un platou cu fructe (mere, clementine, banane și zmeură), care ne va costa în total 22 de lei. La acest meniu, putem cumpăra și o baghetă albă (4 lei) și o lipie turcească mare (6 lei).

Platoul cu fructe proaspete, o alegere sănătoasă pentru desert. Sursă foto: Arhivă

Așadar, pentru o familie de patru persoane, acest meniu de sărbătoare ajunge la un cost total de 361 de lei.

Meniu pentru o petrecere de pomină – 831 lei

Nu toată lumea vrea să petreacă de Crăciun într-un cadru restrâns. Din acest motiv, Petrică Dumitrescu a venit cu o variantă de meniu pentru 10 persoane, inclusiv copii.

„Acest meniu este conceput pentru grupuri mai mari, cu preparate care să mulțumească toate gusturile. Platoul tradițional cu identitate românească include produse de calitate din Hala Obor, iar sarmalele sunt reinterpretate cu carne slabă de curcan, pentru o variantă mai sănătoasă. Deserturile completează sărbătoarea, cu un cozonac cu nucă și un elegant tort Pavlova”, spune bucătarul.

În acest caz, trebuie să analizăm cu atenție cantitatea pe care o cumpărăm, nici să aruncăm cu banii pe fereastră, dar nici să cumpărăm prea puțin. Pentru aperitiv, bucătarul a propus un aspic de curcan cu morcov, țelină și mazăre. Știu că sună „fancy”, dar este piftia care nu lipsește de pe masa românilor. Tot la antreu mai includem o salată à la russe și un platou tradițional cu specialități.

Aspicul de curcan ne va costa în total 39,5 lei. Vom avea nevoie de 1 kilogram de aripi de curcan (25 de lei), 300 de grame de morcovi (2 lei), țelină (2,5 lei) și mazăre la conservă (8 lei). Punem și câteva condimente (sare, piper, boabe de piper, foi de dafin) la 2 lei și șase căței de usturoi la 1 leu. Salata à la russe o putem face cu doar 22 de lei. În acest preparat, folosim cartofi (1 kg – 4 lei), morcovi (300g – 2 lei), mazăre la conservă (300g – 4 lei), castraveți murați  (300g – 3 lei), gogoșari (200g – 2 lei). Pentru a completa salata, putem prepara maioneză de casă. Avem nevoie de 4 ouă, 300 de mililitri de ulei, muștar și lămâie, toate având un cost de 8 lei.

Platou tradițional pentru 10 persoane 

Față de celelalte meniuri, acest platou conține mai multe bunătăți. Potrivit calculelor, costul total se ridică la 128 de lei. Astfel, vom include șorici (200 de grame-10 lei), mușchi la jar (300 de grame -21 de lei), salam de mistreț (200 de grame- 18 lei), caltaboș (200g – 14 lei), tobă de mangalița (200g – 12 lei), brânză maturată de oaie (200g – 17 lei), telemea de capră (300g -12 lei). De asemenea, mai adăugăm și un mix de măsline, roșii cherry, castraveți și ceapă roșie.

Brânzeturi pentru platoul tradițional. Sursă foto: Arhivă

„Putem merge într-o piață pentru a alege cu ușurință produse pentru un platou tradițional: slăninuță afumată sau fiartă în zeamă de varză, lebăr, cârnați, șorici, tobă etc., alături de mixuri de murături”, a spus bucătarul.

La o masă mare, avem nevoie și de pâine. Mai exact, două pâini țărănești cu maia (10 lei), 3 Ciabatta (9 lei) și o baghetă (4 lei). Pentru băuturi, va trebui să scoatem din buzunar 210 lei.

Sticle de vin din Hala Obor. Sursă foto: Arhivă

Vom pune pe masă două sticle de Sauvignon Blanc (35 de lei) și trei sticle de Fetească Neagră (120 de lei), toate cumpărate de la o vinărie din Hala Obor. Pentru cei mici, bucătarul ne propune să preparăm o limonadă (lămâi 1kg, miere 300g, mentă), care ne va aduce un cost de 35 lei. Pentru persoanele care nu consumă alcool, putem cumpăra și 2 litri de sucuri naturale de fructe (20 de lei).

Tradițional și modern

La felul principal, nu pot lipsi tradiționalele sarmale. Dar, de data aceasta le vom face din carne de curcan cu foi de varză murată, mămăligă, smântână și ardei iute. Totul va ajunge la un cost total de 114 lei pentru 10 porții de sarmale. Vom include carne tocată de curcan  (1,2 kg – 36 lei), varză murată (3 kg – 24 lei), orez ( 200 de grame – 9 lei), ceapă (400 de grame -2 lei), pasta de tomate (75g – 2 lei), ulei floarea soarelui (100ml – 1 leu), condimente (4 lei). Pentru mămăligă ne folosim de mălai (500g – 2 lei), lapte (400ml –  8 lei), 100 de grame de unt (12 lei un pachet de 200 de grame), smântână  (500g – 10 lei) și ardei iuți (5 buc. – 3 lei).

Prune afumate, un element mai sofisticat pentru friptura de Crăciun. Sursă foto: Arhivă

Acum, să trecem la ceva mai sofisticat. Putem include în acest meniu o ruladă din cotlet de porc cu prune afumate, sos de vin roșu și piure de cartofi. Deși sună complicat, nu este așa cum pare, iar costul total al acestui preparat este de 82 de lei. Avem nevoie de cotlet de porc (1,5 kg – 45 lei), prune afumate (200g – 5 lei), vin roșu  sec (300ml – 6 lei), cartofi (2 kg – 10 lei), laptele pentru piure – 400ml (0 lei – am luat și pentru mămăligă), unt pentru piure (200g – 12 lei) și condimente (sare, piper, usturoi, rozmarin – 4 lei). Pentru un plus de gust, putem pune lângă ruladă și cârnați picanți (1,2 kilograme) la un cost de 72 de lei (60 lei/kg).

Tort Pavlova și cozonac

Și la desert menținem trendul acestui meniu cu tradițional și modern. Vom pune pe masa de Crăciun un cozonac cu nucă și rahat la costul de 30 de lei. Dar, senzația serii va fi cu siguranță tortul Pavlova, pentru care vom avea nevoie de albușul de la 9 ouă (10 lei), 1 kilogram de zahăr (4 lei), frișcă lichidă (1 litru -25 de lei), 500 de grame de fructe proaspete (20 de lei) și o fiolă de esență de vanilie ( 2 lei). Astfel, tortul nostru ne va costa 61 de lei. Pentru cei care nu sunt fani Pavlova, punem pe masă și o tartă cu vișine cumpărată (5 bucăți – 50 lei). Așadar, pentru desert ajungem la un total de 141 de lei.

Cozonaci pufoși de la brutăria „La Meg 2” din Hala Obor. Sursă foto: Arhivă

Meniul de 10 persoane, care include ceva pentru fiecare, fie ei copii sau adulți, ne va duce la un cost total de 831 de lei. La un calcul simplu, ajungem la suma de aproximativ 83 de lei de persoană. Având în vedere multitudinea preparatelor, eu zic că la nivel de cost este accesibil.

Sărbătorile sunt despre familie și bucurie. Gătitul mesei de Crăciun poate fi, de asemenea, o activitate pe care să o faci împreună cu cei dragi.

„Dacă avem timp, putem găti împreună cu un membru al familiei. Integrând un copil în procesul de gătit, îl putem face mândru că a contribuit la pregătirea unei mese importante pentru invitații săi. Astfel, îl putem încuraja să încerce lucruri noi prin gătit”, a explicat Petrică Dumitrescu.