Sindicatele din sectorul public se plâng de faptul că pentru o salarizare decentă şi echitabilă aşteaptă cuminţi la rând încă din anul 2010, an în care mare parte dintre drepturile bugetarilor au fost eradicate, inclusiv plata muncii suplimentare.
Plafonarea salariilor bugetarilor de către Guvernul Cîțu nu rămâne fără consecințe, iar sindicatele au anunțat acțiuni de protest pe o perioadă nedeterminată.
Sindicatele bugetarilor cer Guvernului României să respecte legea aflată deja în vigoare și aprobată de Parlamentul României.
Cum, pe fondul situației precare de la bugetul de stat, guvernanții nu par dispuși să renunțe la măsurile de austeritate anunțate, începutul de an se anunță fierbinte în planul mișcărilor sociale de protest.
Protestele au fost demarate încă din 31 decembrie 2020
Sindicaliştii afiliaţi Federaţiei PUBLISIND vor organiza, miercuri, 13 ianuarie, un miting în faţa Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale şi alte acţiuni similare în faţa prefecturilor din Bacău, Timiş şi Cluj, potrivit unui comunicat remis vineri de organizaţia sindicală.
Federaţia PUBLISIND include 35.000 de membri de sindicat din domeniile administraţie publică centrală şi locală, asistenţă socială, poliţie şi poliţie de frontieră, grefă judiciară, penitenciare şi probaţiune, sport şi tineret, finanţe şi control financiar, mediu si RA-APPS.
Federaţia sindicală a demarat proteste începând din 31 decembrie 2020, ca reacţie faţă de adoptarea de Guvern a OUG nr. 226/2020, prin care salariile angajaţilor din sistemul public sunt plafonate la nivelul lunii decembrie 2020.
Mitinguri în fiecare zi de miercuri din ianuarie şi februarie
Revendicările sindicaliştilor sunt eliminarea inechităţilor salariale din sistemul public, aplicarea legii-cadru privind salarizarea bugetarilor şi corelarea creşterii salariului minim cu creşterea preţurilor de consum, conform comunicatului.
Sindicaliştii Federaţiei PUBLISIND îi solicită prim-ministrului Florin Cîţu o întrevedere în vederea soluţionării revendicărilor, se menţionează în comunicat.
Calendarul de acţiuni de protest prevede mitinguri în faţa unor ministere, a Guvernului şi a Preşedinţiei şi în faţa unor prefecturi din mai multe judeţe în fiecare zi de miercuri din ianuarie şi februarie.
”Acţiuni de stradă pe termen nedeterminat”
Federaţia PUBLISIND avertizează că în cazul nerezolvării solicitărilor, acţiunile de stradă vor continua pe termen nedeterminat.
„Protestele vor continua pe termen nedeterminat. (…) Nu cerem majorări salariale! Guvernul României trebuie să respecte propriile acte normative asumate la nivel de executiv şi aprobate în Parlamentul României.
Pentru o salarizare decenta şi echitabilă aşteptăm cuminţi la rând încă din anul 2010, an în care mare parte dintre drepturile noastre au fost eradicate, inclusiv plata muncii suplimentare. Avem o nouă lege-cadru din anul 2017 care nu a fost aplicată decât pentru anumite familii ocupaţionale.
Sporurile sunt îngheţate din anul 2010. Din anul 2021 îngheaţă din nou şi salariile după doar doi ani de aplicare a legii-cadru, însă îngheaţă exact acele salarii aflate mult sub nivelul prevăzut de lege şi care ar fi trebuit aduse la un nivel corespunzător până în anul 2022″, se precizează în comunicatul Federaţiei PUBLISIND.
Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea