Încep să fac sport din noul an! – Cum să începi să faci exerciții?

Una dintre rezoluțiile tale de Anul Nou este să pui mai mult accent pe exercițiile regulate? Vrei să-ți întărești mușchii, să slăbești sau pur și simplu să-ți asiguri doza necesară de mișcare care să te facă să te simți în largul tău? Nu știi ce sport este cel mai bun pentru tine? Atunci ai ajuns în locul potrivit, pentru că în articolul de astăzi te vom ajuta să alegi cel mai potrivit sport pentru tine.

Numărul de sporturi și activități disponibile înseamnă că soluția optimă pentru ei înșiși o pot găsi atât persoanele care deja fac exerciții regulate, cât și cei care abia au început să practice sportul. Însă, acest lucru nu înseamnă că fiecare activitate la care visăm ne va fi potrivită. Atunci când alegi o anumită disciplină, merită să iei în considerare mai multe aspecte.

Cum să alegi tipul de sport potrivit pentru tine?

De unde să-ți începi aventura cu sportul? Bineînțeles, de la o reflecție atentă asupra propriilor așteptări, preferințe și posibilități, care au un impact uriaș asupra succesului cuvintelor „Un an nou, un nou eu”. O soluție bună va fi să răspunzi sincer la următoarele întrebări, ceea ce cu siguranță îți va facilitează alegerea celui mai potrivit sport pentru tine, ceea ce este atât o provocare, cât și o plăcere.

Deci, iei în considerare aceste întrebări:

  1. Cât timp pe săptămână poți să faci exerciții?
  2. Îți place antrenamentul în aer liber, preferi să faci exerciții la sală sau într-un alt loc?
  3. Care este principala ta motivație de a face sport – îți pasă cel mai mult să-ți întărești mușchii, să-ți îmbunătățești condiția fizică sau poate vrei să slăbești câteva kilograme?
  4. Rănile din trecut (dacă le ai, desigur) îți limitează mobilitatea articulaților și mișcarea generală?
  5. Preferi sporturile dinamice și intense sau crezi că activitatea mai liniștită ar fi o alegere mai bună?
  6. Te numeri printre fanii individualismului și, prin urmare, știi că participarea la antrenamentul de grup nu este pentru tine, sau într-un grup te simți în largul tău și îți place colaborarea și competiția?
  7. Ai vreo boală cronică care îți impune anumite restricții, de exemplu îți interzice să ridici greutăți?

Atunci când alegeți sportul în care doriți să vă antrenați, merită să nu uitați să cumpărați și echipamentul potrivit. Baza este adecvată îmbrăcămintea pentru femei sau bărbați și pantofii sport confortabili.

Care sport va fi cel mai bun? Descoperă 4 dintre cele mai cunoscute forme de activitate

Dacă știi deja răspunsurile la întrebările de mai sus, atunci poți trece la următoarea etapă fără teamă, adică alegerea unei activități care sperăm să te însoțească mult mai mult decât doar prima lună a anului 2023. Descrierea tuturor sporturilor ar necesita cu siguranță o mulțime de rânduri, așa că ne-am permis să alegem… cele mai populare forme de activitate, care se caracterizează prin nevoile diferite, datorită cărora fiecare va putea găsi cea mai bună propunere posibilă pentru sine.

Ciclism

Dorești să slăbești câteva kilograme? Vrei să-ți întărești mușchii și, suplimentar, să reduci eficient riscul bolilor cardiovasculare? Alege mersul cu bicicleta! În timpul unei plimbări aparent obișnuite cu bicicleta pui în mișcare o întreagă gamă de mușchi, inclusiv mușchii abdominali, mușchii spatelui, brațelor, feselor, picioarelor și, prin urmare, atât mușchii gambei, cât și mușchii bicepși și cvadricepși. Datorită doar 3 antrenamente pe săptămână, vei putea să-ți întărești fesele, să-ți întărești și să-ți sculptezi stomacul și să-ți antrenezi brațele. Cheia succesului constă în înălțimea corectă a șeii, ritmul variabil și lipsa de probleme cu articulațiile genunchiului și șoldului sau coloana vertebrală. 

Alergare

Se poate observa că alergarea este una dintre cele mai apreciate și alese forme de activitate de către locuitorii țării noastre. Probabilitatea ca în drum spre serviciu, în timp ce plimbi cu câinele sau faci ceva în oraș să nu întâlnești nici măcar un alergător este… zero. Nu este nimic de mirare, beneficiile alergării regulate sunt într-adevăr multe: slăbirea și sculptarea mușchilor (de ex. gambei), îmbunătățirea condiției fizice, oxigenarea organismului influențând îmbunătățirea activității întregului organism – acestea sunt doar câteva dintre avantajele alergării.

Însă, atunci când alegi acest sport, trebuie reținut că fiecare antrenament necesită nu numai pregătire sub formă de încălzire, ci și o ținută adecvată, în care pantofii de alergare joacă un rol cheie. Încălțămintea corespunzătoare trebuie să asigure o potrivire optimă pe picior (atât în ceea ce privește mișcarea neutră, cât și supinația sau pronația piciorului) și aderență pe orice suprafață.

Deși se spune în mod obișnuit că toată lumea poate alerga, sunt câteva cazuri în care aceasta nu este forma de activitate recomandată. Vorbim despre:

  • astmul bronșic și indus de efort;
  • diabetul zaharat;
  • problemele cu articulațiile;
  • bolile inimii;
  • obezitatea;

Înot

Ai probleme cu articulațiile și/sau coloana vertebrală? Atunci trebuie neapărat să iei în considerare înotul, care are avantajul incontestabil – este complet independent de condițiile meteorologice (ceea ce nu se poate spune, de exemplu, despre alergare). Antrenamentul în apă este o propunere excelentă pentru toate persoanele care vor să se miște sau care doresc să-și recapete forma fizică anterioară după leziuni dureroase. Apa nu numai că subțiază silueta, ceea ce contribuie la pierderea kilogramelor (mai ales în combinație cu o dietă adecvată), dar și îl masează, astfel încât să poți combina utilul cu plăcutul. În timpul vremii reci, este bine să nu uitați să purtați o pălărie călduroasă și o geci de iarnă după ce ieșiți din piscină pentru a evita răceala.

Antrenamentul de forță

Dezvoltarea țesutului muscular, îmbunătățirea densității osoase, scăderea nivelului de colesterol rău, întărirea mușchilor, slăbirea siluetei sunt doar câteva dintre avantajele antrenamentului de forță. Nu este de mirare că acesta în continuare se bucură de o mare popularitate. Antrenamentul de forță constă în exercițiile cu greutăți care încarcă toate grupele musculare cu greutatea corporală, echipamente sportive sau greutăți libere.

Dacă vrei să încerci acest tip de antrenament, atunci trebuie să excluzi cu siguranță orice contraindicație și să ceri ajutorul unui antrenor personal profesionist care te va ajuta să-ți creezi un plan de antrenament adecvat și eficient.