UPDATE

După centralizarea a 68% din procesele verbale din ţară, Maia Sandu rămâne pe primul loc în cursa prezidenţială, cu 36,33%. Alexandr Stoianoglo este pe doi, cu 29,06% din voturi.

Cât despre referendum, datele nu par să stea prea bine pentru tabăra pro-europeană de peste Prut. S-au centralizat peste 70% din procesele verbale, iar datele indică:

  • vot pentru DA – 44,6%
  • vot pentru NU – 55,3%

Întrebarea pusă la referendum era: „Susţineţi modificarea Constituţiei în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”

Ştirea iniţială

Primele rezultate parţiale ale alegerilor din Republica Moldova

Comisia Electorală Centrală din Republica Moldova a anunțat, duminică seara, că a început procesul de centralizare a rezultatelor preliminare ale alegerilor prezidențiale din 2024.

Primele rezultate au venit din localitățile rurale mici, în timp ce datele din secțiile de vot mai mari din orașe sunt încă în curs de procesare. Prin urmare, rezultatele inițiale nu reflectă încă situația reală a alegerilor.

După centralizarea a 22% din procesele verbale, Maia Sandu conduce, având peste 33% din voturi.

Dacă rezultatele actuale se mențin, turul al doilea al alegerilor prezidențiale va avea loc peste două săptămâni.

rezultate partiale moldova

În ceea ce privește referendumul legat de aderarea la UE, după numărarea a 43% din voturi, rezultatele sunt următoarele:

rezultate partiale moldova

Pe de altă parte, potrivit unor surse politice din Republica Moldova, la referendum s-ar fi votat într-o proporţie covârşitoare pentru „Da”. Reamintim că întrebarea pusă a fost: „Susţineţi modificarea Constituţiei în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”

Rămâne de văzut care vor fi rezultatele oficiale.

Prezenţă la vot ridicată anul acesta, faţă de alegerile din urmă cu patru ani

Procesul de vot pentru alegerile prezidențiale și referendumul constituțional privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană s-a încheiat la ora 21:00.

Până la acel moment, peste 1.546.000 de persoane au participat la vot, ceea ce reprezintă o prezență de 51,40%.

Dintre aceștia, 54,59% sunt femei și 45,41% bărbați, conform datelor oferite de NewsMaker.

Cea mai ridicată prezență la vot a fost înregistrată în Chişinău, Donduşeni și Ocnița, în timp ce prezența cea mai scăzută a fost observată în Nisporeni, Hânceşti, Basarabeasca și Cantemir.

În total, pe teritoriul Republicii Moldova au fost deschise 1988 de secții de votare, inclusiv 30 destinate locuitorilor din stânga Nistrului.

Pentru comparație, la alegerile prezidențiale din 2020, prezența la vot până la ora 19:00 a fost de 41,04%, ceea ce indică un interes crescut al cetățenilor în actualele alegeri și referendum.