Finalizarea recepției lucrărilor civile la centrala de la Iernut

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat joi că se dorește finalizarea recepției lucrărilor civile la centrala de la Iernut în luna decembrie, pentru ca testele inițiale la cel puțin o turbină pe gaz să poată începe.

El a subliniat că termenul limită acceptat de România pentru punerea în funcțiune a centralei este mijlocul anului viitor.

Sebastian Burduja a menționat, în cadrul unor declarații de presă, că s-a purtat o discuție cu Romgaz, care se află într-un dialog constant cu Duro Felguera, antreprenorul general din Spania.

Acesta a explicat că este vorba despre un contract care a fost blocat timp de mai mulți ani și care a fost reluat datorită unor eforturi considerabile, atât financiare, cât și diplomatice.

Burduja a precizat că, până la finalul anului, în luna decembrie, se dorește finalizarea recepției lucrărilor civile și începerea testelor la cel puțin o turbină pe gaz.

Termenul maxim acceptat de România pentru finalizarea proiectului ar fi mijlocul anului viitor, dar faptul că recepția și testele sunt programate pentru acest an reprezintă un aspect pozitiv.

„Şi astăzi au avut o discuţie cu Romgaz. Ei sunt într-un dialog constant cu Duro Felguera, antreprenorul general din Spania. E vorba despre un contract reluat, blocat ani de zile, reluat după mari eforturi, şi financiare şi diplomatice, din toate punctele de vedere. În acest moment, până la finalul acestui an, deci la nivelul lunii decembrie, ne dorim să finalizăm recepţia lucrărilor civile, să putem începe primele teste la cel puţin o turbină pe gaz. Termenul maxim pe care România îl poate accepta este undeva la jumătatea anului viitor. Dar faptul că proiectul se recepţionează practic anul ăsta şi încep testele este un lucru bun”, a spus Burduja cu ocazia unor declaraţii de presă.

sebastian burduja hidrocentrala Pașcani
SURSA FOTO: Facebook

El a accentuat faptul că prioritatea absolută a fost menținerea unui nivel maxim de siguranță, fără a face compromisuri în acest sens.

„Nu am vrut să grăbim aceste etape de probe, de teste, de paralel cu sistemul, pentru că vorbim de siguranţă şi asta este întotdeauna pe primul loc”, a punctat ministrul Energiei.

În aprilie anul trecut, Romgaz a semnat un contract cu Duro Felguera pentru finalizarea lucrărilor și punerea în funcțiune a noii centrale termoelectrice cu ciclu combinat de la Iernut. Valoarea acestui contract, destinat dezvoltării CTE Iernut, se ridică la 344,9 milioane lei, fără TVA.

Romgaz semnase un contract pentru realizarea unei noi centrale pentru producerea energiei electrice

În 2016, Romgaz a încheiat un contract cu companiile Duro Felguera și Romelectro pentru construirea unei noi centrale electrice la termocentrala Iernut, destinată producției de energie.

Conform planurilor inițiale, centrala urma să fie operațională la începutul anului 2020. Însă, la jumătatea lui 2021, Romgaz a informat prin intermediul bursei că a reziliat contractul.

În raportul transmis Bursei de Valori București, Romgaz a informat acționarii și investitorii că, începând cu data de 17 iunie 2021, contractul de lucrări nr. 13384/2016 privind dezvoltarea CTE Iernut, prin construcția unei centrale termoelectrice de 430 MW cu ciclu combinat cu turbine pe gaze, a fost reziliat. Motivul rezilierii a fost nefinalizarea la timp a lucrărilor de construcție și punere în funcțiune a investiției de către executant.

Romgaz a precizat că rezilierea a avut loc după expirarea termenului de suspendare a notificării de reziliere, fără ca părțile implicate să ajungă la o soluție care să permită finalizarea proiectului într-un timp cât mai scurt.

„Romgaz informează acţionarii şi investitorii asupra faptului că, începând cu data de 17 iunie 2021, Contractul de lucrări nr. 13384/2016, având ca obiect Dezvoltarea CTE Iernut, prin construcţia unei centrale termoelectrice de 430 MW, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze, a încetat prin reziliere, motivat de nefinalizarea în termen, de către executant, a lucrărilor de construcţii şi punere în funcţiune a obiectivului de investiţii. Rezilierea contractului de lucrări nr. 13384/2016, începând cu data de 17 iunie 2021, a intervenit ca urmare a împlinirii termenului de suspendare a notificării de reziliere, fără ca părţile să fi ajuns la agreerea unei soluţii care să asigure finalizarea şi punerea în funcţiune a obiectivului de investiţii, în termen cât mai scurt posibil”, se menţiona în raportul Romgaz transmis Bursei de Valori Bucureşti.

Centrala CCGT de la Iernut are un avantaj strategic datorită amplasării sale în inima sistemului energetic național.

Proiectul urmărește să contribuie la satisfacerea cererii naționale de electricitate, prin participarea pe piețele angro și de echilibrare a energiei, furnizarea de servicii tehnologice esențiale pentru sistemul energetic național și prevenirea blocajelor în rețeaua electrică din nord-vestul României.