Gimnaştii aerobici români se vor număra printre protagoniștii ediției a doua a Bucharest Cup, competiție sportivă ce reunește, între 3 mai și 5 mai, cei mai buni sportivi din întreaga lume.
Săptămâna viitoare, Bucureștiul va fi capitala mondială a gimnasticii aerobice. Între 3 și 5 mai se dispută Bucharest Cup, primul concurs internațional de gimnastică aerobică organizat în acest an în România. Intrarea spectatorilor va fi liberă, așa că iubitorii acestui sport sunt așteptați în număr cât mai mare.
Pe podiumul de la Sala Polivalentă din Capitală vor concura peste 200 de sportivi din Bulgaria, Turcia, Slovacia, Ucraina şi România, printre aceștia numărându-se numeroși medaliaţi europeni şi mondiali.
Concursul este unul de verificare înainte de Campionatele Mondiale care vor avea loc în Portugalia şi de Jocurile Mondiale din SUA, competiții programate la vară. Atât sportivii, cât și antrenorii abia așteaptă să concureze în fața propriilor suporteri.
„Aceasta e a doua ediție a Bucharest Cup, iar anul viitor chiar am dori să organizăm o Cupă Mondială. Așa că dorim ca organizarea acestei competiții să ne facă să ne obișnuim cu organizarea de competiții serioase, internaționale, iar faptul că avem lângă noi campioni mondiali din Bulgaria și din Turcia înseamnă foarte mult.
Lupta va fi foarte strânsă și tare mult ne-am dori să învingem pe teren propriu”, a explicat Marcela Fumea, vicepreședinte FRG, membră în Comitetul Executiv FIG și antrenor principal la gimnastică aerobică, potrivit unui comunicat de presă.
„Suntem pregătiți, mai trebuie să ne pregătim, însă cu siguranță ne vom antrena cât de bine putem și cu siguranță o să concurăm la nivelul așteptărilor. Concurența este mare, dar noi ne bazăm pe ceea ce am acumulat în tot acest timp și vom încerca să concurăm bine”, a completat Sandra Dincă, vicecampioană mondială cu echipa.
„La Bucharest Cup vor veni o parte dintre sportivi care vor concura și la Campionatul Mondial și de aceea va fi un concurs destul de greu. O luptă grea, în care noi ne-am propus să concurăm să vedem la ce nivel suntem pentru Campionatul Mondial. Trebuie să vedem nivelul și cât mai avem de tras ca să fim perfecți.
Este ceva extraordinar să concurezi acasă, e un vibe foarte bun când te aplaudă toată lumea în sală”, a adăugat Daniel Tavoc, campion mondial în proba de Grup.
Daniel Tavoc, campion mondial ce face gimnastică aerobică de 13 ani
Unul dintre sportivii-vedetă care va concura pe scena Sălii Polivalente va fi campionul mondial din proba de Grup, Daniel Tavoc. El face gimnastică aerobică de 13 ani și recunoaște că a fost cucerit de la început de acest sport. De asemenea, a dezvăluit și ce sacrificii trebuie făcute pentru a ajunge la marea performanță.
„E un sport foarte greu. Chiar dacă din exterior se vede doar un dans, de fapt e foarte greu, multe ore de antrenament. Ne pregătim foarte mult, trebuie multă seriozitate, chiar dacă avem unele zile în care e mai greu. Dar tragem de noi pentru că știm ceea ce vrem să facem, d-aia suntem aici și tragem tare.
Facem foarte multă forță, rezistență, pentru că ne trebuie pe exercițiu. Muncim foarte mult toți, nu e diferență între noi. Eu am început gimnastica aerobică acum 13 ani. Aveam foarte mare energie prin casă, pe afară făceam roata, sfoara, mă aruncam. Și mama a căutat o sală de gimnastică. De atunci m-am apucat și am făcut doar gimnastică aerobică”, a mărturisit Daniel Tavoc.
Principalul obiectiv al Campionatul Mondial din vară
Dincolo de competiția programată la Sala Polivalentă în perioada 3-5 mai, gândurile tuturor sportivilor și oficialilor se îndreaptă către Campionatele Mondiale din Portugalia şi către Jocurile Mondiale din SUA, întreceri programate la vară, în iunie, respectiv iulie. Acolo unde se speră că românii se vor număra, ca de obicei, printre protagoniști.
„Avem obiective clare și la un nivel ridicat pentru Campionatul Mondial din luna iunie din Portugalia, dar și pentru Jocurile Mondiale din SUA, unde suntem calificați în toate cele patru probe: aerobic dance, grup, cuplu și trio. De obicei, în gimnastica aerobică se discută de medalii, așa că așteptarea noastră este de a lua medalii la cele două competiții.
Acum nu știu dacă aș putea spune cum făceam de obicei: dorim să luăm aur și cât mai multe medalii. Deocamdată suntem la nivelul la care încercăm să ne strecurăm și să luăm medalii la cele două competiții. Avem așteptări, pentru că sunt copii talentați, pasionați de acest sport, sportivi pasionați, ca și noi de altfel.
Eu, împreună cu Mădălina Cioveie, antrenoarea lotului și cu Petra Teleman, asistenta lotului, avem așteptări de la ei și suntem ambițioase. Și dorim să transmitem această ambiție și sportivilor”, a precizat Marcela Fumea.
„La Campionatul Mondial și la Jocurile Mondiale eu concurez în probele de cuplu și aerobic dance. Îmi doresc medalie de la ambele probe, îmi doresc extrem de mult medalie și de la echipă, aceasta este cea mai importantă pentru noi. Și îmi doresc să fim atât eu, cât și antrenoarele, mulțumite și împăcate cu integralele mele și să luăm cât mai multe medalii”, a adăugat Sandra Dincă.