Președintele Vladimir Putin a supravegheat personal, zilele trecute, începerea exercițiilor anuale ale forțelor nucleare strategice ale Rusiei, care au implicat utilizarea de submarine nucleare, rachete balistice și bombardiere strategice.
Statele Unite au anunțat că se așteptau ca Rusia să testeze rachete în timpul exercițiilor anuale ”Grom” ale forțelor sale nucleare strategice. Conform Noului Tratat START, Rusia este obligată să notifice în prealabil astfel de lansări de rachete, potrivit oficialilor americani, relatează Axios.
Exercițiile de rutină au loc pe fondul temerilor sporite ale Occidentului cu privire la afirmațiile Moscovei, conform cărora Ucraina intenționează să detoneze o „bombă murdară” pe propriul teritoriu.
Rusia și-a intensificat retorica nucleară în ultimele luni
Oficialii americani și ucraineni au respins aceste afirmații, care au generat un nou val de îngrijorări cu privire la o potențială operațiune tip „false flag” a Rusiei, care ar putea escalada războiul din Ucraina.
Așa cum se știe, Rusia și-a intensificat retorica nucleară în ultimele luni.
Exercițiile au fost menite să simuleze un „atac nuclear masiv”
Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, i-a spus președintelui Putin, căruia i s-a adresat cu apelativul ”Tovarășe”, că exercițiile au fost menite să simuleze un „atac nuclear masiv” al Rusiei, ca răspuns la un atac nuclear asupra țării, a informat AP.
Șoigu l-a informat apoi pe președintele Putin despre desfășurarea manevrelor, care au durat doar câteva minute.
Rachetele trase de Rusia și-au atins ținta
Forţele strategice ruse au lansat rachete balistice şi de croazieră de pe submarinul atomic Tula şi cu ajutorul a două bombardiere strategice Tu-95MC, precum şi sisteme de rachete intercontinentale mobile terestre Yars, care au fost lansate de pe cosmodromul Pleseţk. Rachete balistice Sineva au fost lansate din Marea Barents, către poligonul Kura din peninsula Kamceatca, învecinată cu Oceanul Pacific.
Kremlinul a declarat ulterior că toate exercițiile au fost finalizate, iar rachete trase și-au atins ținta.
În cursul săptămânii, Putin a reluat acuzațiile privind folosirea ”bombei murdare” de către Ucraina, spunând: „Știm despre planurile Kievului de a folosi așa-zisa ”bombă murdară” pentru a provoca”.
Ce poate face o „bombă murdară”
O „bombă murdară” este un dispozitiv exploziv, care include atât explozivi convenționali, cât și material nuclear. Astfel de dispozitive au un efect psihologic foarte mare și pot duce la contaminare radioactivă în zona în care sunt aruncate.
Cu toate acestea, pregătirile pentru utilizarea unei bombe murdare este mai dificilă decât pentru o armă nucleară convențională, a scris Financial Times, citând mai mulți oficiali occidentali.
Bombele nucleare B61-12 vor ajunge în Europa în decembrie
Statele Unite au accelerat trimiterea unei versiuni mai moderne a principalei sale bombe nucleare la bazele NATO din Europa, a dezvăluit recent publicația Politico, citând o telegramă diplomatică intrată în posesia jurnaliștilor săi. Telegrama diplomatică arată că oficialii americani le-au transmis aliaților NATO, în cadrul unei reuniuni cu ușile închise, care a avut loc la Bruxelles, că bombele nucleare modernizate B61-12 vor ajunge în Europa în luna decembrie, nu în primăvara lui 2023, cum era planificat inițial.
Politico subliniază însă că mesajul ar putea fi adresat mai curând aliaților NATO din Europa, care se simt vulnerabili în fața Rusiei, așa cum este cazul statelor baltice, și nu Rusiei.