În anul 2022, lumea a fost mai aproape de un Război Mondial decât oricând de la sfârșitul Războiului Rece, în contextul războiului din Ucraina. În plus, tensiunile dintre China, pe de-o parte și Taiwan-SUA, pe de altă parte, rămân în continuare la un nivel ridicat.
Directorul Agenției Centrale de Informații a SUA (CIA), William Burns, a declarat că ambițiile președintelui chinez Xi Jinping în ceea ce privește Taiwanul nu trebuie subestimate, în ciuda faptului că acesta a fost, probabil, înmărmurit de performanțele militare ale Rusiei în Ucraina.
Legat de situația războiului din Ucraina, Burns a declarat că următoarele șase luni vor fi „critice”, având în vedere că Moscova a făcut progrese în ultimele săptămâni.
Noi temeri privind un Al Treilea Război Mondial
În ceea ce privește China, Burns a declarat că Statele Unite au informații că președintele chinez a ordonat armatei sale să fie pregătită să efectueze o invazie a Taiwanului până în 2027, ceea ce agravează și mai mult temerile unui posibil Al Treilea Război Mondial.
„Acum, asta nu înseamnă că a decis să efectueze o invazie în 2027 sau în orice alt an, dar este un memento al seriozității și ambiției sale”, a declarat Burns în privința acestui nou posibil conflict, potrivit Reuters.
„Evaluarea noastră la CIA este de a nu subestima ambițiile președintelui Xi în ceea ce privește Taiwanul”, a spus el, adăugând că liderul chinez a fost probabil „surprins și neliniștit” și că încearcă să tragă învățăminte din „performanța foarte slabă” a armatei ruse și a sistemelor sale de armament în Ucraina.
Îngrijorări privind un atac al Chinei asupra Taiwanului
Rusia și China au semnat un parteneriat „fără limite” în februarie anul trecut, cu puțin timp înainte ca forțele rusești să invadeze Ucraina, iar legăturile lor economice au crescut în timp ce legăturile Rusiei cu Occidentul au scăzut.
Invazia rusă a alimentat în Occident îngrijorarea că și China ar putea face o mișcare similară în Taiwan, o insulă democratică despre care Beijingul spune că este teritoriul său. În plus, China s-a abținut de la a condamna operațiunea Rusiei împotriva Ucrainei, dar a fost atentă să nu ofere genul de sprijin material direct care ar putea provoca sancțiuni occidentale precum cele impuse Moscovei.
„Cred că ar fi o greșeală să subestimăm angajamentul reciproc față de acest parteneriat, dar nu este o prietenie total lipsită de limite”, a declarat Burns.
În timp ce Burns făcea aceste declarații, oficialii americani au anunțat că un presupus balon spion chinezesc zbura deasupra Statelor Unite de câteva zile și că înalți oficiali americani l-au sfătuit pe președintele Joe Biden să nu-l doboare, de teamă că resturile ar putea reprezenta o amenințare la adresa siguranței.
Șeful CIA nu a făcut nicio mențiune despre acest episod, dar a numit China „cea mai mare provocare geopolitică” cu care se confruntă în prezent Statele Unite.
Tensiunile rămân la un nivel ridicat
Chiar dacă îngrijorarea cu privire la iminența unui război între Taiwan și China a scăzut puțin în ultimele luni, în mare parte din cauza experienței catastrofale a Chinei în ceea ce privește COVID-19, nu există nicio îndoială că tensiunile rămân semnificative, scrie Business Insider.
Disponibilitatea administrației Biden de a adopta poziții retorice riscante în ceea ce privește apărarea Taiwanului indică faptul că Washingtonul este cu adevărat îngrijorat de perspectivele unui atac al Beijingului.
De asemenea, invazia Rusiei în Ucraina a demonstrat încă o dată că războaiele majore pot avea loc în ciuda celor mai bune eforturi ale comunității internaționale.