Au trecut mai bine de două săptămâni de când Rusia a invadat Ucraina, iar conflictul pare a fi departe de a se termina. De asemenea, ultimul avertisment venit din partea NATO arată că există posibilitatea ca războiul să ia o întorsătură neașteptată.
Un reportaj realizat în Estonia și publicat de Politico arată destul de sumbru. Potrivit sursei citate, un avertisment vine de la comandantul unei baze NATO aflată la 160 de kilometri de granița cu Rusia. Acesta spune că atât el, cât și militarii pe care-i conduce s-au pregătit pentru un eventual scenariu asemănător cu cel din Ucraina.
Scenariul este susținut și de faptul că la baza militară NATO de lângă Tapa, din centrul Estoniei, în ultima zi a săptămânii au avut loc semne de activitate. Spre exemplu, în orașul Tapa, la nord de bază, recruți înarmați estonieni patrulează pe stradă, verificând metodic drumurile laterale, pentru a surprinde posibili invadatori.
În același timp, în apropierea taberei principale, un vehicul al poliției civile a blocat traficul din sens opus, înainte ca un convoi de opt camioane militare uriașe să treacă, îndreptându-se spre un exercițiu de antrenament. Vehiculele blindate au putut fi văzute la marginea unei păduri, mai departe, în afara drumului.
Estonia se pregătește de război
Colonelul Andrus Merilo, care este șeful primei brigăzi de infanterie a Estoniei este cel care trage semnalul de alarmă. Acesta a declarat că decizia Moscovei de a lansa o invazie la scară largă a unuia dintre vecinii săi a concentrat eforturile militarilor estonieni.
„Vigilența este cheia”, a spus el. Totodată, acesta a mai adăugat că nu trebuie pierdut niciun indiciu care ar putea arăta că amenințarea Rusei va merge chiar spre Estonia. „Trebuie să o exercităm acum, astfel încât să nu pierdem niciun indiciu dacă amenințarea va fi îndreptată către Estonia”, a adăugat acesta.
În ceea ce privește pregătirile de până acum, ofițerul spune că trupele sale s-au pregătit de mult pentru un astfel de scenariu, plecând de la lecțiile din istoria Estoniei, care a fost ocupată de Uniunea Sovietică timp de 48 de ani, dar și de la agresiunile Rusiei împotriva vecinilor săi din ultimii ani.
„Sistemul nostru este construit astfel încât am prevăzut deja această situație”, spune colonelul. Totodată, el a mai adăugat că toată regiunea Mării Baltice se pregătește având în vedere situația amenințătoare.
Conflictul ar putea începe în orice moment
„Ucraina se află în prezent sub invazia rusă, dar ne-am pregătit ca Estonia, Letonia, Lituania și toată regiunea Mării Baltice să se confrunte cu același tip de incursiune militară”, a adăugat el.
Trebuie menționat faptul că încă din 2008, trupele NATO, staționate permanent în baze precum Tapa Liderii baltici au semnalat riscul unei agresiuni ruse în regiune. Avertismentul a venit atunci când Rusia a invadat Georgia, notează Politico.
În acest sens, fostul premier leton Valdis Dombrovskis, care acum ocupă funcția de comisar european, a declarat săptămâna aceasta că Vladimir Putin va viza probabil statele baltice pentru a extinde accesul țării sale la Marea Baltică, dacă își va atinge obiectivele militare în Ucraina.
Având în vedere situația, liderii baltici au cerut ca trupele NATO să fie staționate în baze precum Tapa în mod permanent. Pe de altă parte, deocamdată ele rămân pe un sistem de rotație permanentă.
Avertisment sumbru
Trebuie menționat faptul că, în afara biroului lui Merilo, la marginea terenului de paradă, trupele britanice au fost văzute acoperind ceea ce părea a fi un lot de lansatoare de rachete noi, testând obiectivele și obișnuindu-se cu armamentul. De asemenea, steagurile NATO, Estoniei, Regatului Unit, UE, Franței și Danemarcei, toate țările care au trupe aici, fluturau în vârful catargelor, deasupra capetelor lor.
O reacție în acest sens a venit de la sediul din bază al grupului de luptă al Regimentului Regal Britanic de Tancuri, din patrea locotenentului Simon Worth. Comandantul spunea că în cazul în care trupele sale s-ar fi întrebat vreodată de ce au fost postate în Estonia rurală, atacul Rusiei asupra Ucrainei a răspuns la acea întrebare.
„În acest moment, contextul strategic și fluxul de știri continuu pe care le văd înseamnă că nu este necesară o explicație despre motivul pentru care acest lucru este atât de important”, a spus locotenent-colonelul Simon Worth.