Ministrul Apărării a vorbit recent despre pericolul unui război nuclear și a subliniat faptul că acest lucru „ar însemna sfârșitul omenirii”. Din acest motiv, spune Vasile Dîncu, autoritățile nu au abordat acest subiect și au încercat să găsească soluții pentru problemele de pe termen mediu și scurt.
Nu există decât o probabilitate teoretică de a se ajunge la Al Treilea Război Mondial
Totodată, ministrul este de părere că orice țară cu o conducere „mult mai centralizată” nu lasă „decizia declanșării unei asemene operațiuni la nivelul unui singur om, cât o fi el de dictator și autocrat”.
„Nu este un subiect pe care să îl abordăm în acest moment, pentru că ne preocupă lucrurile pragmatice, pe termen mediu şi scurt, ne gândim la lucrurile necesare în acest moment. Faptul că Putin şi Rusia a ridicat la cota maximă acest nivel, una nerealistă, nu crede nimeni că cineva este atât de nebun încât să înceapă al treilea război mondial, pentru că un război nuclear ar însemna sfârşitul omenirii, ar însemna o sinucidere”, a declarat Vasile Dîncu la Profit TV.
De asemenea, ministrul a susținut că planul lui Vladimir Putin este „de a reface Uniunea Sovietică”, acest lucru fiind „oarecum utopic”.
„Probabil că Vladimir Putin crede că istoria poate face un pas înapoi, nu cred că vom ajunge la acest nivel şi de aceea nu are rost să discutăm în această perioadă, oamenii ar trebui să stea liniştiţi. Nu există decât o probabilitate teoretică de a se ajunge la al treilea război mondial”, a mai spus Vasile Dîncu.
Starea de spirit a lui Vladimir Putin este atent monitorizată de serviciile de informații
Amintim că starea de spirit a lui Vladimir Putin este evaluată de către comunitatea serviciilor de informații americane, au declarat surse pentru CNN, care adaugă că liderul de la Kremlin a început să aibă un comportament din ce în ce mai imprevizibil și irațional. Din prima zi a invaziei rusești în Ucraina, înalți oficiali americani au cerut agențiilor de informații să adune date noi cu privire la starea de spirit a președintelui Rusiei. De asemenea, au fost solicitate date și cu privire la modul în care mentalitatea sa a fost influențată de răspunsul neașteptat al comunității internaționale.
Sursa anterior citată spune că partea americană de informații a petrecut zeci de ani încercând să își dea seama ceea ce gândește Vladimir Putin, fost ofițer KGB. Comunitatea de informații din Statele Unite ale Americii spune că Moscova rămâne ”o țintă dură”, foarte greu de pătruns prin spionajul tradițional, cu toate că SUA au destule cunoștințe despre Kremlin.