Războiul din Ucraina reprezintă o lecţie extrem de importantă pentru China, este de părere şeful CIA, Bill Burns.

Ce a învăţat China din eşecul lui Vladimir Putin din Ucraina?

Directorul agenţiei de informaţii americane consideră că Beijingul învaţă lecţii, în acest moment, din războiul pornit de Vladimir Putin în Ucraina, totul pentru a fi pregătit să folosească forţa împotriva Taiwanului, noteză jurnaliştii agenţiei AFP.

„Ni se pare că (războiul din Ucraina văzut de Beijing) nu afectează cu adevărat întrebarea dacă liderii chinezi ştiu că pot alege să folosească forţa contra Taiwanului în următorii ani, ci când şi cum o vor face”, afirmă Bill Burns, directorul CIA, prezent la Forumul privind Securitatea de la Aspen, Statele Unite.

Şeful CIA a atras atenţia că liderii chinezi sunt probabil „îngrijoraţi” după evoluţiile invaziei din Ucraina, considerând totul drept un „eşec strategic” al lui Vladimir Putin, care îşi propusese să răstoarne puterea de la Kiev în numai o săptămână.

China a văzut în acest război dus de ruşi în Ucraina dovada „că nu poţi obţine la victorii rapide, decisive” fără suficientă greutate militară în luptă.

„Eu cred că lecţia pe care o reţin liderii chinezi şi militarii este faptul că e necesară o forţă dominantă” pentru a câştiga, a adăugat Bill Burns, precizând şi importanţa „controlului spaţiului informaţional” şi pregătirea de potenţiale sancţiuni economice.

Ambasadorul Chinei în SUA vorbeşte despre o reunificare paşnică

Şeful CIA a mai vorbit şi despre potenţialul sprijin acordat Rusiei de către China. Beijinul, în ciuda sprijinului verbal acordat Moscovei, nu a venit cu vreun ajutor militar pentru Rusia în acest conflict militar, a declarat Bill Burns.

Înainte de alocuţiunea şefului CIA, la acelaşi Forum privind Securitatea a vorbit şi ambasadorul Chinei în SUA, Qin Gang.

Acesta a declarat că ţara sa sprijină întotdeauna „reunificarea paşnică” cu Taiwanul.

„Fără conflict, fără război: este consensul cel mai important între China şi Statele Unite”, a afirmat ambasadorul chinez.

Tensiuni între China şi SUA din cauza unei posibile vizite a lui Nancy Pelosi în Taiwan

Reamintim că, cu doar câteva zile înainte, Ministerul chinez de Externe anunţa că o vizită în Taiwan a președintei Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, ar submina serios suveranitatea și integritatea teritorială a Chinei, iar Statele Unite vor suporta consecințele.

Beijingul va lua măsuri puternice pentru a-și proteja suveranitatea și integritatea teritorială, a subliniat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Zhao Lijian, citat de Reuters.

Nancy Pelosi şi delegaţia ei ar urma să viziteze Taiwanul în luna august, a dezvăluit Financial Times, dar şi Indonezia, Japonia, Malaezia şi Singapore, precum şi Hawaii, unde se află Comandamentul SUA pentru regiunea Indo-Pacific.