Într-un interviu acordat pentru Gândul, istoricul Adrian Cioroianu a vorbit despre războiul din Ucraina, dar și despre planurile Rusiei pe termen lung. El susține că nu este exclus ca în curând să înceapă un nou război mondial, având în vedere modul de acțiunile al rușilor.
Referitor la planurile lui Vladimir Putin, istoricul este de părere că președintele Rusiei profită și de pasivitatea poporului rus, care, în mare parte, nu cunoaște realitatea din Ucraina. Totodată, el a subliniat faptul că, în Ucraina, mai exact în Mariupol, cel mai probabil Rusia va staționa.
„Din păcate, asistăm deja la un model care se instituie, acesta al asedierii unor orașe, și apoi bombardarea lor. Ce se întâmplă acum la orașul – port Mariupol, personal cred că face parte din planul pe termen lung al ocupării lui, și, ulterior de creare a unui coridor care să lege acest oraș de Crimeea, practic o securizare a Crimeei.
România ar trebui să fie îngrjorată?
Cred că viitoarele negocieri, dinspre partea Rusiei, se vor rezuma la recunoașterea de către ucraineni a acestei realități din teren, și anume: Crimeea să rămână a Rusiei, dar și acest coridor care să o lege de Rusia”, a explicat pentru Gândul Adrian Cioroianu.
Îngrijorător este însă faptul că Rusiar ar putea în orice moment să se apropie de Dunăre, iar acest lucru ar trebui să fie un semnal de alarmă atât pentru Republica Moldova, cât și pentru România.
„Rămâne să vedem ce se va întâmpla și în cealaltă parte, în privința portului Odesa, să vedem dacă rușii vor încerca să asedieze și acest oraș, iar asta ne interesează și pe noi în mod direct, pentru că Odesa este foarte aproape de gurile Dunării, de Republica Moldova. Ar trebui să fim atenți”, declară Cioroianu.
În ceea ce privește cel mai prost scenariu, istoricul spune că în cazul în care Rusia va intra în țările baltice, această mișcare ar duce la un război mondial, în contextul în care NATO va interveni imediat.
Pe de altă parte, Adrian Cioroianu precizează că Vladimir Putin nu are avea o explicație în cazul în care ar ataca o țară membro NATO. Pe de altă parte, acest lucru nu îl va opri să caute una.
Istoricul susține că acesta ar fi cel mai sumbru scenariu dintre toate având în vedere conflictul actual.
Cum poate fi declanșat al treilea război mondial
„Dacă Putin continuă această campanie, și atacă Țările Baltice, NATO cu siguranță va interveni, și așa va începe un război mondial. Nu văd însă cum ar putea explica Vladmir Putin o astfel de decizie, să atace o țară membră NATO. Nu văd ce justificări ar mai putea găsi. În ceea ce privește bombardarea Ucrainei, Putin le-a spus concetățenilor săi că ucrainenii fac genocid în Donbas.
Dar, teoretic, președintele rus ar putea găsi orice justificare pentru atacarea țărilor baltice, inclusiv legată de sancțiunile economice, ca o conspirație a Occidentului împotriva Rusiei. Acesta este cel mai negru scenariu cu putință, pentru că ar duce, evident, la un război mondial, un război nuclear de proporții mondiale, pentru că NATO ar fi obligată să intervină”, explică Cioroianu.
Referitor la atitudinea poporului rus, istoricul spune că pasivitatea populației este de mare ajutor pentru președintele țării, în contextul în care nimeni nu intervine.
„Este limpede că îl ajută foarte mult, cel puțin în ceea ce privește anexarea Crimeei, majoritatea cetățenilor au fost absolut de acord. În privința războiului, o bună parte din populație nu are informația elementară legată de ce se întâmplă în realitate în Ucraina”, este de părere Cioroianu.
Cum poate fi oprit Vladimir Putin?
Pe de altă partel, el susține că Rusia a fost luată prin surprindere complet în momentul în care a invadat Ucraina. Deși până acum, Moscova se aștepta ca președintele ucrainean să cedeze și ucrainenii să se predea, modul în care s-au mobilizat a fost unul fără precedent.
„Rușii se aștepau ca ucraineneii să depună armele, să dispară președintele Zelensky, dar e limpede că a existat o schimbare de strategie. Eu nu cred povestea cu trimiterea la înaintare a celor slabi, ca apoi să vină profesioniștii. Nu, pur și simplu, n-au putut să rezolve problema în două-trei zile”, declară Adrian Cioroianu.
În cadrul aceluiași interviu, istoricul a fost întrebat cine l-ar putea opri pe Vladimir Putin. În acest sens, el susține că răspunsul este însă unul necunoscut. Pe de altă parte, există un scenariu conform căruia, președintele Rusiei ar putea fi oprit din interior.
„Nimeni nu are răspunsul la această întrebare. Un scenariu ar fi să fie oprit din interior, este ceva tradițional la ruși. Dar, repet, facem doar scenarii în acest moment”, conchide Adrian Cioroianu.