În acest moment sunt 751 de eurodeputaţi aleşi prin sufragiu universal de concetăţenii lor şi care reprezintă 28 de state membre. În caz de Brexit până pe 23 mai, Marea Britanie nu va participa la alegerile europene şi astfel încât vor fi 705 de aleşi. În acest caz, România ar urma să aibă 33 de eurodeputaţi, cu unul în plus faţă de legislatura 2014-2019.
Mai toți se întreabă ce îi îndeamnă pe politicienii de la noi să aleagă calea Bruxelles-ului. Cu siguranță partea financiară este una care atârnă greu în luarea deciziei. Și asta pentru că un europarlamentar primește un salariu deloc de neglijat, bani pentru biroul personal şi gratuităţi la zboruri cu avionul la business class. La toate acestea se mai adaugă și o diurnă.
Eurodeputaţii primesc o indemnnizaţie lunară netă de la Parlamentul European de aproximativ 7.000 euro. Salariul de bază al unui deputat în PE este stabilit la 38,5 % din salariul de bază al unui judecător al Curţii Europene de Justiţie. Astfel, ei nu decid şi nu pot stabili cuantumul indemnizaţiei lor.
Ei mai primesc în jur de 25.000 de euro pentru plata salariilor colaboratorilor. De asemenea, la împlinirea vârstei de 63 de ani, euroaleşii primesc şi pensie din bugetul instituţiei.
Pe lângă salariu, lor li se rambursează costul real al biletelor de călătorie pentru participarea la şedinţele plenare, reuniunile comisiilor, reuniunile grupurilor politice de la Bruxelles sau Strasbourg. Decontarea se face pentru un bilet de avion la clasa business, a unui bilet de tren de clasa I sau a 0,50 de euro pe kilometru pentru călătoria cu maşina, la care se adaugă indemnizaţii fixe în funcţie de distanţă şi durata călătoriei, pentru a acoperi celelalte costuri ale deplasării, cum ar fi taxele de autostradă, taxele pentru excesul de bagaje sau pentru rezervări.
Ei beneficiază și de o decontare anuală a călătoriilor prin lume de 4.200 de euro. Îşi pot deconta până la 24 de călătorii în ţara de origine.
Europarlametarii primesc și o diurnă de 304 euro în zilele în care participă la sesiunile parlamentare