Prima emisiune de obligatiuni din aceasta toamna, ce va putea fi cumparata de la ghiseele bancilor sau ale societatilor de valori mobiliare, este cea de obligatiuni municipale Predeal (grupul financiar BRD-GSG va intermedia aceasta emisiune). Perioada de subscriere va fi intre 23 si 30 octombrie 2002, iar metoda de alocare catre cumparator va fi de tipul „primul venit, primul servit” (atentie ca ultimele patru emisiuni de obligatiuni, dintr-un total de sase, s-au epuizat in una sau cel mult doua zile). Valoarea totala a emisiunii va fi de 7,5 miliarde de lei, in timp ce valoarea nominala a unei obligatiuni este de un milion de lei. Dobanda este calculata dupa deja celebra formula s(BUBID6M+BUBOR6M)/2t+2%, iar valoarea aferenta celei corespunzatoare primei perioade de plata este de 25% pe an. Plata dobanzii va avea loc semestrial, in vreme ce principalul va fi platit in trei transe, dupa cum urmeaza: 25% din principal se va plati dupa un an si jumatate, 35% la doi ani si jumatate, iar in final, restul de 40%. Fondurile rezultate ca urmare a emisiunii de obligatiuni au in vedere finantarea obiectivului de investitii „instalatii de inzapezire artificiala, partii si iluminat”, construirea de noi partii de schi, precum si modernizarea celor existente. Cei interesati vor putea sa cumpere obligatiuni Predeal 2, de la anumite sucursale ale BRD-GSG din Bucuresti, Brasov si Predeal, precum si de la sediul BRD Investment din Bucuresti. Remarcabila in cazul acestei emisiuni de obligatiuni municipale este durata mare pe care au fost ele emise: trei ani si jumatate, comparativ cu un an si jumatate sau doi ani, in cazul emisiunilor anterioare de obligatiuni municipale. Un alt fapt notabil, in cazul obligatiunilor Predeal, este acela ca fondurile rezultate vor fi directionate catre realizarea de noi investitii (aducatoare de venituri pentru primarie, intr-un vitor nu prea indepartat), si nu spre repararea sau modernizarea unora existente.
O premiera pe piata obligatiunilor municipale din Romania este si emisiunea realizata de Municipiul Bacau, care, pentru prima oara dupa 1989, va avea o valoare mai mare de un milion USD (35 miliarde lei). Prospectul de emisiune tocmai a fost transmis spre aprobare catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare. Perioada de subscriere „va fi, probabil, pe la jumatatea lunii noiembrie”, dupa cum declara Viorel Udma, Senior Partner la VMB Partners, consultantul financiar al Primariei, iar grupul ce va realiza intermedierea este BCR (obligatiunile vor putea fi achizitionate de la ghiseele acestei banci).
Tranzactionarea obligatiunilor ar putea demara curand
Pentru alte doua emisiuni de obligatiuni municipale (Tg. Mures si Sebes), prospectele de emisiune vor fi depuse la CNVM in maximum doua-trei saptamani, astfel ca perioada in care ele vor putea fi subscrise s-ar putea situa in a doua jumatate a a lunii noiembrie. Vanzarea obligatiunilor catre populatie sau persoane juridice se va face prin grupul BCR, in cazul obligatiunilor Tg. Mures, si BancPost plus societatea de valori mobiliare SIVM Broker, in cazul obligatiunilor Sebes.
Dobanda in cazul acestor ultime trei emisiuni ar putea fi de 22-24%, ea fiind calculata dupa formula valabila si pentru obligatiunile Predeal 2 (variaza insa din cauza evolutiei dobanzilor pe piata bancara romaneasca).
Pana acum, toate emisiunile de obligatiuni municipale au fost suprasubscrise, investitorii aratandu-se extrem de interesati de aceste plasamente, in special datorita randamentelor oferite. Atractivitatea acestor instrumente de economisire ar spori daca ar exista o piata secundara pentru tranzactionarea lor si deci posibilitatea de a fi transformate in cash inainte de a trece perioada pe care au fost emise. „Ca o piata secundara de obligatiuni sa fie lichida ar trebui sa existe emisiuni de 100 miliarde lei sau chiar de 100 milioane de dolari”, declara cu ceva timp in urma domnul Stere Farmache, directorul Bursei de Valori Bucuresti.
Asa cum declara insa o sursa din piata, imediat dupa ce va avea loc plata dobanzilor pentru emsiunile Mangalia si Predeal 1 (25 octombrie-7 noiembrie), am putea sa asistam si la primele tranzactii mai importante cu aceste instrumente investitionale. „Exista o serie de cumparatori care doresc sa achizitioneze obligatiuni si au oferte extrem de tentante pentru detinatorii acestora”, ne-a declarat dl Farmache.
Printre orasele care si-au anuntat intentia de a emite obligatiuni municipale se afla Pitestiul, Ploiestiul, Baia Mare, Iasiul, Constanta si din nou Mangalia.
Obligatiuni municipale Predeal 2
Perioada subscrierii: 21 octombrie – 1 noiembrie 2002
Dobanda: 25% – s(BUBID6M+BUBOR6M)/2t+2%
Plata dobanzii: semestrial
Plata principalului: 25% din principal, se va plati dupa un an si jumatate, 35% la doi ani si jumatate, iar in final, restul de 40%
Perioada de maturitate: 3 1/2 ani
Valoarea nominala: un milion lei
Valoarea totala a emisiunii: 7,5 miliarde lei
Scopul emisiunii: Instalatie de inzapezire artificiala in regiunea turistica Pasul Schiorilor Azuga-Predeal, Partia Clabucet Predeal.
Obligatiuni municipale Bacau
Perioada subscrierii: noiembrie 2002 (probabil la jumatatea lunii)
Dobanda: s(BUBID6M+BUBOR6M)/2t+2% (22-24% tinand cont de valoarea dobanzilor in acest moment pe piata interbancara)
Plata dobanzii: semestrial
Plata principalului: in rate semestriale egale (20% din principal)
Perioada de maturitate: 2 1/2 ani
Valoarea nominala: un milion lei
Valoarea totala a emisiunii: 35 miliarde lei
Scopul emisiunii: Renovarea Teatrului Dramatic George Bacovia.
Obligatiuni municipale Sebes
Perioada subscrierii: noiembrie 2002 (probabil intr-una din ultimele doua saptamani ale lunii)
Dobanda: s(BUBID6M+BUBOR6M)/2t+2% (22-24% tinand cont de valoarea dobanzilor in acest moment pe piata interbancara)
Plata dobanzii: trimestrial
Plata principalului: in rate semestriale egale (25% din principal)
Perioada de maturitate: 2 ani
Valoarea nominala: un milion lei
Valoarea totala a emisiunii: 10 miliarde lei
Scopul emisiunii: Extinderea si reabilitarea alimentarii cu apa si a canalizarii Municipiului Sebes.
Obligatiuni municipale Tg. Mures
Perioada subscrierii: noiembrie 2002 (probabil intr-una din ultimele doua saptamani ale lunii)
Dobanda: s(BUBID6M+BUBOR6M)/2t+2%
(22-24% tinand cont de valoarea dobanzilor in acest moment pe piata interbancara)
Plata dobanzii: semestrial
Plata principalului: in rate semestriale egale (20% din principal)
Perioada de maturitate: 2 ani
Valoarea nominala: un milion lei
Valoarea totala a emisiunii: 20 miliarde lei
Scopul emisiunii: Refacerea si modernizarea strazii Gheorghe Doja (iesirea spre Cluj).