Începe cel de-al Treilea Război Mondial?! Rusia a trecut deja la amenințări: Fiți siguri
Rusia a avertizat joi Occidentul că atacurile cibernetice împotriva infrastructurii sale riscă să ducă la o confruntare militară directă și că încercările de a provoca Moscova în sfera cibernetică vor fi întâmpinate cu contramăsuri specifice.
Agenția rusă de știri de stat RIA a citat duminică seara târziu un reprezentant al ministerului care a declarat că site-ul a fost închis, dar că datele personale ale utilizatorilor au fost protejate.
RIA a precizat că alte mijloace de informare în masă au relatat că hackerii au cerut o răscumpărare pentru a împiedica dezvăluirea publică a datelor utilizatorilor. Reuters nu a reușit să stabilească ce instituții media au fost citate de RIA.
Rusia nu va lăsa lucrurile așa
Într-o declarație, ministerul de externe a afirmat că infrastructura critică și instituțiile de stat ale Rusiei au fost afectate de atacuri cibernetice și a indicat figuri din Statele Unite și Ucraina ca fiind responsabile.
„Fiți siguri, Rusia nu va lăsa acțiunile agresive fără răspuns”, a spus acesta. „Toți pașii noștri vor fi măsurați, țintiți, în conformitate cu legislația noastră și cu dreptul internațional”.
Declarația, emisă de șeful departamentului de securitate internațională a informațiilor din cadrul ministerului, afirmă că Washingtonul „coboară în mod deliberat pragul pentru utilizarea în luptă” a IT.
„Militarizarea spațiului informațional de către Occident și încercările de a-l transforma într-o arenă de confruntare interstatală au crescut foarte mult amenințarea unei ciocniri militare directe cu consecințe imprevizibile”, se arată în raport.
Mai multe companii au fost vizate de atacuri cibernetice
Site-urile web ale multor companii de stat și organizații de știri au suferit încercări sporadice de piraterie informatică de la invadarea Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie, adesea pentru a afișa informații care sunt în dezacord cu linia oficială a Moscovei cu privire la conflict.
Moscova afirmă că desfășoară o „operațiune militară specială” în țara vecină pentru a o dezarma și a o proteja de fasciști. Ucraina și țările occidentale resping afirmațiile Rusiei ca fiind un pretext pentru o invazie ilegală.
Numărul atacurilor cibernetice în Rusia a crescut
Președintele Vladimir Putin a declarat în luna mai că numărul atacurilor cibernetice asupra Rusiei de către „structuri de stat” străine a crescut de mai multe ori și a cerut țării să își consolideze securitatea IT.
„Se fac încercări țintite de a dezactiva resursele de internet ale infrastructurii critice de informații a Rusiei”, a declarat Putin la acea vreme, adăugând că au fost vizate instituții media și financiare.
„Au fost lansate atacuri serioase împotriva site-urilor oficiale ale agențiilor guvernamentale. Încercările de a pătrunde ilegal în rețelele corporative ale companiilor rusești de top sunt, de asemenea, mult mai frecvente”, a declarat el atunci.