Alexandru Rafila a anunțat că începând de săptămâna viitoare va începe distribuția pastilelor de iod în România. Mai mult, săptămâna aceasta va avea loc o campanie de informare, iar de săptămâna viitoare va începe distribuția pastilelor de iod, a transmis, luni, ministrul Sănătății, într-o conferință de presă.
Alexandru Rafila, anunțul zilei privind pastilele cu iod
Întrebat în cadrul conferinței de presă de la Ploiești de ce a luat decizia de a împărți pastile de iod populației, Rafila a spus că totul este legat de conflictul din Ucraina.
„E o problem legată de contextual actual. Vedeți că în vecinătatea granițelor României se desfășoară un conflict armat. Există și o memorie colectivă legată de incidentul care a avut loc în anul 1986 pe teritoriul Ucrainei și este normal ca autoritățile de sănătate publică să reacționeze rapid și să găsească o soluție pentru orice incident ar apărea legat de zona aceasta nucleară, fără să îngrijorăm în vreun fel lumea, nu avem de ce să facem acest lucru, dar trebuie să asigurăm populației unul dintre elementele care fac sau reduc impactul unui posibil incident. Unul dintre ele este această prevenție, care nu se administrează decât în orele care urmează unui astfel de accident, doar la recomandarea autorităților de sănătate publică”, a declarat Alexandru Rafila.
Persoanele peste 40 de ani nu trebuie să le consume
Rafila a precizat că tabletele de iod se administrează, în principiu, persoanelor de până la 40 de ani. 27 de milioane de comprimate de iodură de potasiu au ajuns, săptămâna trecută, la direcțiile de sănătate publică, iar ultima cantitate este în curs de livrare. Ministrul a menţionat că pastilele de iodură de potasiu vor fi furnizate în mod gratuit, pentru că este o problemă de sănătate publică.
„Pastilele trebuie să fie în posesia populației. Săptămâna aceasta facem campanie de informare, începând de săptămâna viitoare, distribuția la toți cei care sunt eligibili, în principiu populația până la vârsta de 40 de ani”, a mai spus Rafila.
Fabrica Antibiotice Iaşi a produs 30 de milioane de comprimate cu iodură de potasiu. Marea majoritate a acestora au fost distribuite deja către depozitele direcţiilor de sănătate publică din ţară, urmând ca să fie oferite în mod gratuit populaţiei doar în situaţii de criză determinate de un incident nuclear. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat joi, după o vizită la fabrica Antibiotice Iaşi, că au mai rămas patru judeţe în care trebuie distribuite pastilele de iodură de potasiu.
Medicii de familie, supărați
Mai multe patronate ale medicilor de familie din țară au transmis un apel către Ministerul Sănătății prin care aduc la cunoștință faptul că nu au fost chestionați în ceea ce privește activitatea de distribuție a pastilelor de iod, iar această atribuție le-ar bloca activitatea medicală.
Patronatele medicilor de familie din județele TImiș, Bistrița-Năsăud, Iași, Galați, Vrancea, Teleorman, Vâlcea, Bihor și Sibiu au transmis un apel către Ministerul Sănătății, spunând că solicită să se ia act de poziția medicilor specialiști de medicină de familie cu privire la distribuirea comprimatelor de iodură de potasiu prin cabinetele acestora, fără consultarea prealabilă a reprezentanților medicilor de familie.
„Orice atribuție administrativă așa cum este și cea recent anunțată, aduce medicii specialiști de medicină de familie în situația de a-și vedea blocată activitatea medicală, respectiv serviciile medicale acordate pacienților înscriși pe listele lor. Medicii de familie sunt furnizori privați de servicii medicale de asistență medicală primară, care acordă aceste servicii în baza unui contract civil încheiat cu casele județene de asigurări de sănătate”, se arată în apelul transmis MS.