Bogdan Ivan a declarat că obiectivul este ca interacțiunea cu statul să fie la fel de simplă precum administrarea unui cont de social media.
„Ne adresăm tuturor cetățenilor, de la tineri la adulți și până la bunicii noștri, mulți dintre ei fiind activi pe rețelele de socializare. Obiectivul nostru este ca interacțiunea cu statul să fie la fel de simplă ca administrarea unui cont de social media”, a declarat acesta la Radio București FM.
Potrivit ministrului Cercetării, aproximativ 9 milioane de români au conturi pe rețelele de socializare, ceea ce sugerează că aceștia ar trebui să fie capabili să interacționeze cu statul la fel de ușor și eficient.
Programul „Digi Local” va asigura o comunicare eficientă
Bogdan Ivan a mai precizat că programul „Digi Local” va asigura o comunicare eficientă între bazele de date ale administrației publice locale și cele centrale, eliminând astfel necesitatea ca cetățenii să se deplaseze de la un ghișeu la altul.
„Statul va comunica eficient în interiorul său, între ministere, agenții și primării, iar cetățenii vor primi documentele necesare, cum ar fi adeverințe sau acte de identitate, în format online”, a spus acesta.
Până în anul 2027, Guvernul României își propune să digitalizeze un minim de 60 de servicii publice, care vor fi accesibile printr-o aplicație unică.
Ce este programul „Digi Local”
Programul național pentru transformarea digitală a autorităților administrației publice locale va optimiza interacțiunea dintre cetățeni, mediul de afaceri și sectorul public prin digitalizarea serviciilor publice.
Acest program este destinat exclusiv autorităților executive de la nivelul unităților administrativ-teritoriale (UAT) și se desfășoară în baza Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 56/2024, împreună cu normele aferente acesteia.
- dezvoltarea unor module informatice noi care să îmbunătățească activitatea autorităților locale din România prin demararea unui proces de digitalizare accelerată;
- echipamentele IT necesare unui sistem informatic (echipamente IT, echipamente pentru comunicații, și echipamente conexe, inclusiv licențe);
- migrarea către noi sisteme și infrastructuri digitale;
- dezvoltarea de noi aplicații informatice.
Finanțările „Digi Local” pentru primării și consilii județene
Finanțarea va fi acordată în mod diferențiat, în funcție de tipul de beneficiar, după cum urmează:
- finanțare de maxim 75.000 lei pentru primăriile de comune;
- finanțare de maxim 125.000 lei pentru primăriile de orașe;
- finanțare de maxim 175.000 lei pentru primăriile de municipiu și primăriile de sector din București;
- finanțare de maxim 250.000 lei pentru consiliile județene și primăria Capitalei.
În cazul în care valoarea produselor și serviciilor din cererea de finanțare depășește limitele menționate, diferența va fi acoperită de către beneficiar din fonduri proprii. De asemenea, în cererea de finanțare vor fi specificate în detaliu cheltuielile eligibile care vor fi acoperite din finanțarea acordată prin program.
Finanțări din fonduri europene pentru 2.000 de IMM-uri
Tot marți, Bogdan Ivan a anunțat că în prezent, există trei paliere extrem de importante pe care le finanțează și care sunt în derulare, pentru care a semnat contracte de finanțare exclusiv din fonduri europene.
Iată cele trei proiecte care sunt în derulare, potrivit oficialului:
„1. 36 de milioane de euro pentru competențe digitale pentru 2000 de IMM-uri din România, e un proiect în derulare. 2. Un proiect în valoare de 10 milioane de euro pentru competențe digitale pentru 100.000 de funcționari publici din România, cu care vom implementa ceea ce am spus mai devreme și 3. 1000 de biblioteci în zona rurală, hub-uri locale de digitalizare care vor pregăti, își vor aduce competențe digitale pentru aproximativ 100.000 de oameni în prima etapă mă refer și la tineri, mă refer și la adulți, și la senior chiar, iar în această formă o să creștem mult gradul”.
„Săptămâna trecută am trecut prin Guvern un proiect cu finanțare europeană de 24 de milioane de euro prin care finanțăm 7 hub-uri de inovare digitală în toate regiunile de dezvoltare, cu aproximativ 3,4 milioane de euro fiecare, în care, de la companii până la administrație publică locală, vor avea ocazia toate acele regiuni să-și pregătească oamenii din companii și în administrația publică locală, să-i familiarizeze cu noile tehnologii și, automat, să le arate cât de simplu tehnologia le poate veni în sprijinul activității lor de zi cu zi”, a amintit el.