La doar câteva zile după incidentele în care a fost implicat distrugătorul britanic HMS Defender, iată că o nouă navă militară a aliaţilor, USS Ross (foto) riscă să provoace tensiuni cu Rusia, în Marea Neagră!

Americanii vin să participe la exerciţiul NATO Sea Breeze 2021, care începe luni

Este vorba despre distrugătorul american USS Ross (DDG 71), din clasa Arleigh Burke. Acesta a intrat sâmbătă, 26 iunie, în apele Mării Negre, cu scopul de a participa la exerciţiul multinaţional Sea Breeze 2021, care începe luni, 28 iunie.

Flota a şasea a Statelor Unite a transmis că USS Ross a venit de la Baza de Sprijin Naval Souda Bay din Insula Creta.

Nu este singura navă militară americană întrată în Marea Neagră: pe 11 iunie, distrugătorul USS Laboon a ajuns aici pentru a desfăşura operaţiuni de prezenţă maritimă în sprijinul securităţii şi stabilităţii în regiune, alături de aliaţii şi partenerii din NATO.

Distrugătorul american USS Laboon a efectuat o vizită şi în portul Constanţă, între 18 şi 20 iunie, scrie adevarul.ro.

Potrivit Convenţiei de la Montreux, USS Laboon poate să rămână în Marea Neagră cel mult 21 de zile, adică până pe 1 iulie.

Marina SUA a recunoscut de ce trimite nave de război, în mod repetat, în Marea Neagră

Exerciţiul naval Sea Breeze 2021 va avea loc în Marea Neagră, între 28 iunie şi 10 iulie, şi va beneficia de cea mai mare participare de la prima ediţie (1997) şi până acum. Vor participa trupe din 30 de state, de pe 6 continente.

Exerciţiul se va axa pe mai multe tipuri de operaţii, inclusiv război amfibiu, operaţii la sol, scufundări, interdicţie maritimă, apărare antiaeriană, operaţii speciale integrate, luptă antisubmarin şi operaţii de căutare-salvare.

Potrivit Flotei a şasea americane, Marina SUA trimite, în mod obişnuit, nave în Marea Neagră, în conformitate cu Convenţia de la Montreux şi dreptul internaţional.

Scopul acestor deplasări este desfăşurarea de activităţi comune cu aliaţii şi partenerii NATO (Bulgaria, Georgia, România, Turcia şi Ucraina), menţinerea stabilităţii şi prosperităţii în regiune şi descurajarea actorilor agresivi, care caută destabilizarea pentru propriul lor câştig.

Sursa foto: U.S. Navy