Situație fără precedent în școlile din România. În ciuda modului în care pandemia de COVID a influențat activitatea elevilor și a profesorilor, sindicaliștii se arată revoltați de modul în care sunt tratați și anunță o grevă de avertisment astăzi. Ce nemulțumiri mai au aceștia?
Miercuri, în toate școlile din România au loc greve de avertisment. Anunțul a fost făcut de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” (FSE).
Potrivit unui comunicat de presă transmis de cele două sindicate, protestele vor avea loc în ntervalul orar 11.00-13.00. Astfel, activitatea din unitățile de învățământ din care fac parte sindicaliștii ar urma să fie oprită.
„În baza rezultatelor referendumului desfășurat în perioada 17 decembrie 2021 – 14 ianuarie 2022, se declanșează Grevă de avertisment miercuri, 19 ianuarie 2022, cu încetarea lucrului în unitățile și inistituțiile de învățământ unde există membri de sindicat ai F.S.E. „SPIRU HARET” și F.S.L.I., în intervalul orar 11:00-13:00, anunță sindicatele”, arată sursa citată.
În ceea ce privește nemulțumirile invocate de către sindicaliști, aceștia spun că protestul este provocat de refuzul guvernanților de a purta negocieri cu reprezentanții federaţiilor sindicale din educaţie și de a adopta măsuri concrete pentru mai multe puncte.
Printre acestea se numără acordarea salariilor prevăzute în lege, dar și procentul din PIB pentru finanțarea educației. Totodată, sindicaliștii mai cert și adoptarea a unei măsuri legislative de natură reparatorie, prin care întregul personal didactic să beneficieze de calculul și plata corecte ale drepturilor salariale cuvenite conform tranșelor de vechime în învățământ.
Care sunt cererile sindicaliștilor
Se mai dorește plata orelor suplimentare, dar și acordarea de sporur pentru condițiile de muncă, conform legii.
“1. Acordarea, încă de la începutul anului 2022, a salariilor de bază prevăzute de anexele la Legea-cadru nr. 153/2017 pentru personalul din învățământ (cadre didactice, personal didactic auxiliar și nedidactic);
2. Alocarea procentului de 6% din P.I.B. pentru finanțarea educației;
3. Adoptarea unei măsuri legislative de natură reparatorie, prin care întregul personal didactic să beneficieze de calculul și plata corecte ale drepturilor salariale cuvenite conform tranșelor de vechime în învățământ (de la data de 01.09.2017), respectiv ale drepturilor reglementate ca majorări/creșteri salariale (începând cu 01.01.2019), potrivit Legii-cadru nr. 153/2017;
4. Acordarea sporurilor pentru condițiile de muncă prevăzute de Regulamentele emise în baza Legii-cadru nr. 153/2017;
5. Plata orelor suplimentare pentru munca prestată de personalul didactic auxiliar și nedidactic peste timpul normal de muncă;
6. Suplimentarea numărului de posturi didactice auxiliare și nedidactice necesare pentru ca unitățile de învățământ să își desfășoare activitatea în condiții cât mai bune”, sunt măsurile concrete pe care sindicaliștii le cer.
Amintim faptul că săptămâna trecută, joi, aproximativ 100 de membri ai celor două federații, precum și ai FNS „ALMA MATER“, au pichetat sediile Guvernului, Partidului Social Democrat și Partidului Național Liberal.
Reprezentanții sindicatelor declarau atunci că acesta „a fost cel de-al 4-lea pichet organizat în fața Guvernului. La acestea se adaugă peste 20 de proteste organizate de sindicatele teritoriale afiliate celor două federații”.