Începe iarna astronomică! Vineri, pe data de 22 decembrie, a avut loc solstițiul de iarnă. Evenimentul a marcat începutul iernii astronomice în emisfera nordică.

Începe iarna astronomică

În această zi, axa de rotație a Pământului este înclinată cel mai mult în raport cu orbita sa în jurul Soarelui. Această poziție determină ca Soarele să se afle la cea mai joasă altitudine pe cer, determinând astfel ziua cea mai scurtă din an, cu doar 8 ore și 50 de minute. În contrapondere, noaptea devine cea mai lungă, atingând durata de 15 ore și 10 minute.

După solstițiul de iarnă, durata zilelor va începe să crească progresiv, în timp ce cea a nopților va începe să scadă. Această schimbare are loc deoarece axa de rotație a Pământului începe să se îndrepte din nou către Soare.

Solstițiul de iarnă reprezintă un moment semnificativ în numeroase culturi din întreaga lume. În unele dintre aceste culturi, solstițiul de iarnă este sărbătorit ca o festivitate a renașterii.

Potrivit astro-urseanu.ro, solstițiul de iarnă a avut loc vineri, la ora 05:27.

Când va avea loc solstițiul de iarnă în următorii ani?

Iată cum va avea loc acest eveniment astronomic în următorii ani:

  • 2024 – 21 decembrie, ora 11:21
  • 2025 – 21 decembrie, ora 17:03
  • 2026 – 21 decembrie, ora 23:50
  • 2027 – 22 decembrie, ora 04:42
  • 2028 – 21 decembrie, ora 10:20

Tradiții asociate solstițiului de iarnă

Solstițiul derivă din cuvântul latin care înseamnă „soare nemișcat”. În ziua în care solstițiul are loc în emisfera nordică, în emisfera sudică, în același timp, se desfășoară solstițiul de vară. În ziua solstițiului de iarnă, care marchează începutul iernii astronomice, experimentăm cea mai scurtă zi și cea mai lungă noapte a anului.

Tradițiile românești asociate solstițiului de iarnă păstrează memoria unei jertfe violente a zeului venerat, înlocuindu-l simbolic cu un arbore sacru, precum bradul sau stejarul. Acesta este tăiat și incinerat în noaptea de Crăciun.

Aceeași simbolistică se regăsește și în reprezentarea taurului, sub forma măștii, Caprei, Brezaiei, Ţurcei sau Boriței, care însoțește anumite grupuri de colindători și este simbolic sacrificat. De asemenea, porcul, o reprezentare neolitică a spiritului grâului, este supus unui sacrificiu ritual la Ignatul Porcilor (20 decembrie).

Sute de structuri megalitice sunt dedicate solstițiului și se regăsesc în întreaga Europă, cele două Americi, Asia și Orientul Mijlociu. Chiar și popoarele care urmăreau un calendar lunar celebrau într-un fel sau altul cele două solstiții. În Europa, astfel de construcții de piatră destinate măsurării poziției Soarelui au fost identificate la Stonehenge, în Anglia, și la Newgrange, în Irlanda.