Fondul de Restructurare Dunarea a cazut la pace cu Banca Mondiala. Ca si societatea de administrare a fondului, Administrator Int.
Dupa cateva luni de confuzii, timp in care oficialii romani, constransi de cerintele impuse de Banca Mondiala in programul ce cuprindea preconditiile pentru incheierea acordului de imprumut PSAL, anuntau intentia de dizolvare a Fondului Dunarea, situatia s-a limpezit o data cu decizia transferului titlurilor de participare de la Banca Agricola la AVAB. Fondul Dunarea va continua sa existe, cu deosebirea ca principalul investitor, cu peste 90% din titlurile de participare, devine AVAB.
Modificarea Ordonantei privind masuri premergatoare privatizarii bancilor aduce clarificari in ceea ce priveste modul de administrare a creantelor bancare. Ea da AVAB posibilitatea de a incheia contracte cu persoane fizice sau juridice pentru administrarea bunurilor preluate de la banci sau prestarea de servicii financiare de tip factoring, prin transferul activitatii de urmarire a recuperarii creantelor catre institutii specializate, contra unui comision, fireste. Administrarea creantelor preluate de la Banca Agricola de catre Fondul Dunarea va ramane in sarcina aceleiasi societati, Administrator Int. gestionar al raposatului Fond Octogon si al Fondului Alfa, la care actiuni are si omul politic si de afaceri Dinu Patriciu. Actionand astfel, Guvernul a impacat si Banca Mondiala si a ramas, in acelasi timp, in limitele legii.
Banca Mondiala si-a facut gresit socoteala
Dizolvarea Fondului Dunarea, actiune despre care s-a vorbit raspicat cu ceva timp in urma, era, practic, imposibil de decis de catre Guvern, in conditiile in care aparitia sa a fost rezultatul unui act normativ in vigoare, Ordonanta nr. 9 privind infiintarea fondurilor de restructurare. Ordonanta despre care se spune ca a fost promovata in 1997 de catre fostul ministru al privatizarii, Valentin Ionescu, in urma lobby-ului facut de Dinu Patriciu.
Banca Mondiala, altadata ostila participarii Bancii Agricole la infiintarea Fondului Dunarea, a trebuit sa se multumeasca cu faptul ca restructurarea este pe drumul cel bun. Practic, cedarea titlurilor de participare are menirea de a face curatenie in bilantul bancii si de a-i conferi acesteia lichiditati. in schimbul activelor neperformante, Banca Agricola va primi un titlu de stat in valoare de 1.000 miliarde lei, titlu ce va putea fi valorificat pe piata monetara inaintea termenului de scadenta. Recuperarea creantelor va trece in sarcina AVAB, care-si va
numi propriii reprezentanti in Consiliul de incredere al Fondului. Adrian Vasilescu, director in Banca Nationala a Romaniei, afirma ca banca a intrat, astfel, in normalitate si ca procesul de recuperare a creantelor are toate atuurile pentru a fi urgentat. „AVAB are in spate forta cea mai puternica la ora actuala: statul. Exista astfel premisele ca garantiile care insotesc contractele de creditare sa devina eficiente, adica executarea lor sa mearga pana la capat, pana la incasarea banilor”, spune oficialul BNR.
Dobanzile bancare
au acoperit comisioanele
Reprezentantii societatii Administrator Int. nu se tem de noua subordonare in care au intrat. Viorel Gingirov, vicepresedinte, spune: „Si pana acum tot pe mana statului am fost. Daca AVAB intentioneaza sa modifice procedurile de recuperare, ne vom ralia la noile creiterii. Este posibil ca agentia sa vrea sa aiba norme unitare de recuperare a creantelor, iar administrarea bunurilor preluate de AVAB nu este apanajul absolut al societatii noastre. Pot participa la acest proces si alte institutii specializate”. Sunt surse care afirma ca deja exista intentia unei societati de a intra in relatie cu AVAB, prin prestarea serviciilor de tip factoring – preluarea procesului de urmarire a creantelor preluate de la Bancorex, in urma negocierii valorii acestora cu AVAB.
Administrator Int. a preluat de la Banca Agricola contractele de credit insotite de garantii si titlurile executorii pentru 283 de societati comerciale cu restante la plata. Valoarea totala a creantelor este de aproape 2.700 miliarde lei. Numerarul varsat de Banca Agricola in fond este de peste 130 miliarde lei Pana in prezent, societatea de administrare a reusit sa vanda actiunile a trei societati comerciale si a finalizat conversia creantelor in actiuni pentru un numar de 20 de intreprinderi.
Viorel Gingirov spune ca exista conventii-cadru ce vizeaza conversia la inca 175 de societati, pentru care urmeaza sa fie convocata adunarea generala a actionarilor, care sa valideze procesul. Din banii lichizi – numerarul varsat si sumele incasate din valorificare -, societatea de administrare poate finanta procese de restructurare la societatile din portofoliu. Pana in prezent, Administrator Int. s-a limitat la plasamentele in depozite bancare, de pe urma carora – din dobanzi – si-a asigurat comisionul de administrare, potrivit declaratiei lui Gingirov. „Exista un plan conform caruia zece societati comerciale urmeaza sa fie restructurate”, precizeaza vicepresedintele Administrator Int. De ce nu s-a actionat pana acum mai intens, fie pentru recuperarea creantelor, fie pentru restructurare? Viorel Gingirov spune ca, pe de o parte, procesul a stagnat din cauza incertitudinilor legate de viitorul fondului si a situatiei juridice a societatilor comerciale ale caror dosare de credit au fost preluate: aproape 80 in lichidare judiciara. Pe de alta parte, de vina a fost reticenta responsabililor din domeniu. Sunt surse care afirma ca Ministerul Agriculturii si Alimentatiei, prin oficiali ai sai, a pus frane serioase demersurilor societatii de administrare. Interese politice si de afaceri au stat la baza blocajului, potrivit acelorasi surse, care afirma ca insasi decizia Bancii Mondiale de a scoate din joc Fondul Dunarea a avut la origine influenta oficialilor MAA. Procentul scazut de realizare a conversiei in actiuni este pus tot pe seama influentei ministerului de resort, de unde au plecat faxuri, telexuri catre directiile teritoriale, prin care se cerea refuzul transferului de actiuni. Documentele ajunse la societatile comerciale si-au facut efectul, cu alte cuvinte au condus la taraganarea procesului. De unde se vede ca frica de stapan inca mai persista.