Începe marea reformă în România! Ce se întâmplă cu salariile bugetarilor

bani

SURSA FOTO: Dreamstime

Ministerul Finanțelor a anunțat o schimbare masivă la salarii. Planul bugetar-structural naţional pe termen mediu (2025-2031) a fost prezentat recent la Bruxelles și prevede următoarele schimbări.

Planul bugetar-structural naţional pe termen mediu (2025-2031) prevede mai multe schimbări cu privire la salarii. În  primul rând, este vorba despre o traiectorie de ajustare a deficitului bugetar pentru o perioadă de 7 ani având ca punct de pornire un deficit bugetar estimat de 7,9% pentru anul 2024 şi ca punct de sfârşit anul 2031 cu un deficit bugetar de 2,5% din PIB.

Planul cu privire la salarii a fost prezentat la Bruxelles

Potrivit schimbărilor gândite de autorități, sunt planificate modificări în modul în care angajații din sectorul public sunt remunerați. Este vizat și revizuirea coeficienților de ierarhizare, reintroducerea grilelor salariale pentru administrația locală și limitarea sporurilor.

Această reformă face parte din PNRR și se aliniază cu prioritățile UE privind consolidarea rezilienței sociale și economice.

Planul a fost prezentat vineri la Bruxelles. Amintim că trebuie aprobat de Comisia Europeană înainte de a fi pus în aplicare.

Reforma va fi aplicată în conformitate cu proiecțiile pentru cheltuielile de personal pentru 2025-2031

Reforma va fi aplicată în conformitate cu proiecțiile pentru cheltuielile de personal pentru perioada de prognoză 2025-2031.

Acestea au fost cuprinse în planul bugetar-structural pe termen mediu, cu respectarea anvelopei bugetare pentru cheltuielile de personal luată în calcul la elaborarea planului bugetar-structural pe termen mediu.

Reforma vizează mai multe măsuri importante. Este vorba despre următoarele:

  • Revizuirea coeficienților de ierarhizare pentru familiile ocupaționale;

Revizuirea coeficienților de ierarhizare pentru diferitele familii ocupaționale asigură o structură salarială mai rațională, transparentă și echitabilă.

Stabilind criterii clare pentru ierarhizarea diferitelor categorii profesionale din sectorul public, reforma ar reduce disparitățile salariale și ajută la alinierea plății cu responsabilitățile, experiența și calificările.

SURSA FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Reforma vrea să creeze o mai mare consistență în practicile de remunerare între diferitele niveluri de guvernare

  • Reintroducerea grilelor salariale pentru administrația locală;

Reintroducerea grilelor salariale specifice angajaților din administrația locală, atât publici, cât și contractuali, creează o mai mare consistență în practicile de remunerare între diferitele niveluri de guvernare.

Reforma ar garanta că modificările sistemului de remunerare sunt implementate simultan pentru toate categoriile ocupaționale. Astfel, ar preveni apariția dezechilibrelor sau discrepanțelor salariale între diferitele sectoare.

  • Limitarea sporurilor la 20% din salariul de bază;

Această măsură, aplicată uniform în toate funcțiile din sectorul public, limitează plățile excesive sau disproporționate ale sporurilor, asigurând că fondurile publice sunt utilizate mai eficient.

Măsura ar ajuta la prevenirea inflației salariale și promovează sustenabilitatea finanțelor publice. Astfel, ar asigura că remunerarea se bazează în principal pe salariile de bază, mai degrabă decât pe sporuri discreționare.

Limitarea sporurilor reduce și potențialul de abuz și asigură că remunerația este mai predictibilă și echitabilă pentru toți angajații.

Reforma sistemului de salarizare în sectorul public va avea în vedere încadrarea în plafoanele de cheltuieli de personal avute în vedere la stabilirea traiectoriei de ajustare a deficitului bugetar pentru perioada de prognoză 2025-2031.