Președintele ceh Petr Pavel a emis un avertisment cu privire la Rusia. În opinia sa, aceasta va dăuna Europei și nu se va mulțumi doar cu o parte din Ucraina, potrivit unui interviu acordat ziarului austriac Die Presse.
El susține că Europa se află în stadiul incipient al unei confruntări mai lungi cu Rusia. Petr Pavel a subliniat că respectivul conflict nu trebuie să fie neapărat de natură militară.
Petr Pavel susține că trebuie ținut piept Rusiei
În calitate de fost militar, Petr Pavel consideră că există încă posibilitatea ca Moscova să fie adusă la masa discuțiilor. Cu toate acestea, el nu anticipează că Ucraina va putea să-și recâștige întregul teritoriu în viitorul apropiat, conform informațiilor furnizate de agenția CTK.
„Atunci când Rusia acţionează împotriva intereselor noastre, trebuie să îi ţinem piept. Pentru că, în caz contrar, modul nostru de viaţă şi valorile noastre vor fi ameninţate”, a avertizat şeful statului ceh.
În opinia sa, confruntarea cu Rusia va deveni parte din viaţa de zi cu zi.
Putin va dori să restabilească măreţia imperială a Uniunii Sovietice
Petr Pavel a subliniat, de asemenea, convingerea că Rusia nu dorește să coopereze cu Europa și se consideră o superputere care își impune propriile reguli.
„Ei vor să restabilească măreţia imperială a Uniunii Sovietice, inclusiv sfera sa de influenţă, şi o spun foarte deschis. Prin urmare, ar trebui să o luăm în serios. Trebuie să ne pregătim pentru faptul că Rusia nu va fi un partener paşnic”, spune fostul comandant NATO, acum în vârstă de 66 de ani.
Pavel a accentuat că Moscova s-a dovedit deja a fi o „forță distructivă” în multe țări europene. Conform acestuia, țara lui Vladimir Putin a încercat să răspândească propagandă și, adesea, minciuni evidente.
Per Pavel vrea stabilirea unor frontiere cu Rusia
În ultimele săptămâni, serviciile de securitate europene au dezvăluit mai multe activități pe care le-au calificat drept spionaj rusesc. E vorba inclusiv o rețea de spionaj asociată unui organ de presă online, Voice of Europe. Acesta a fost descoperită de anchetatorii cehi. Stuația a determinat autoritățile din alte state să efectueze percheziții și să investigheze situația.
Petr Pavel a argumentat că sprijinind Ucraina, ne apărăm și propria securitate.
„Dacă vrem să menţinem securitatea şi prosperitatea în această parte a Europei, trebuie să stabilim graniţe clare pentru Rusia. Dacă nu reuşim să facem acest lucru, acest lucru ar putea duce la complicaţii semnificative în viitor”, a avertizat el.
Cu toate acestea, el a subliniat că pacea cu Rusia nu poate fi obținută prin acceptarea obiectivelor acesteia.
Ucraina nu va putea să își recâștige întregul teritoriu în viitorul apropiat
Pavel consideră că există încă șanse ca Rusia să recunoască că nu poate obține victorii militare în Ucraina. Acest lucru ar putea deschide calea pentru negocieri diplomatice în loc să se continue „risipa inutilă de resurse și vieți omenești”. În ciuda acestui fapt, el consideră puțin probabil ca Ucraina să își recâștige întregul teritoriu în viitorul apropiat.
Liderul Cehiei susține că locul Ucrainei este în cadrul NATO. De aceea, el a spus că este important ca Moscova să înțeleagă că acest lucru nu va reprezenta o amenințare directă pentru Rusia.
În plus, președintele ceh comentează și posibilitatea ca Donald Trump să fie reales președinte al SUA. El consideră că Europa, care s-a comportat mult timp ca un „copil răsfățat” față de SUA, trebuie să fie pregătită pentru această eventualitate. Ea trebuie să își asume mai multă responsabilitate în domeniul securității.
Petr Pavel este inițiatorul unei campanii cehe prin care s-au strâns fonduri pentru a cumpăra proiectile de artilerie destinate Ucrainei. El a dezvăluit că primul lot de obuze achiziționate pentru Ucraina în cadrul acestei inițiative va fi livrat în luna iunie.