Începe marele război? Israelul s-ar pregăti pentru o posibilă invazie terestră

Israel Liban steag

SURSA FOTO: Dreamstime

Israelul a reluat bombardamentele asupra Beirutului, intensificând tensiunile din regiune. Această acțiune riscantă ar putea avea consecințe grave.

Israelul a ignorat apelurile de încetare a focului din partea lui Hezbollah

Joi, Israelul a ignorat apelurile pentru o încetare a focului din partea mișcării Hezbollah, provocând chiar și nemulțumirea Statelor Unite, cel mai mare aliat al său. Acțiunile militare au dus la moartea a sute de persoane în Liban, amplificând temerile de izbucnire a unui conflict regional.

În ciuda rezistenței Israelului, Statele Unite și Franța continuă să ceară un armistițiu imediat de 21 de zile, propus miercuri, subliniind că există încă posibilități de negociere. Între timp, un avion de război israelian a atacat capitala Beirut, provocând moartea a două persoane și rănirea altor 15, inclusiv a unei femei în stare critică. Conform ministerului Sănătății din Liban, acest incident a ridicat bilanțul deceselor din ziua respectivă la 28 și la peste 600 de la începutul săptămânii.

Atacul a dus la moartea lui Mohammad Surur, șeful uneia dintre unitățile forțelor aeriene ale Hezbollah, conform anunțului grupului. Aceasta este cea mai recentă eliminare a unui lider de rang înalt, după ce, în ultimele zile, mai mulți oficiali ai organizației au fost vizați. De asemenea, avioanele de luptă israeliene au atacat joi infrastructura de la granița libanezo-siriene pentru a preveni transferul de arme din Siria către Hezbollah în Liban, a declarat armata israeliană.

Hezbollah a anunțat că a atacat orașul Kiriat Șmona din nordul Israelului și o bază militară israeliană

De asemenea, au folosit arme de apărare aeriană pentru a forța două avioane israeliene să se retragă. Pe partea israeliană a frontierei cu Libanul, armata a desfășurat un exercițiu ce simula o invazie terestră, având în vedere atacurile aeriene continue și distrugerea echipamentelor de comunicație ale Hezbollah.

Comandantul forțelor aeriene, generalul-maior Tomer Bar, a declarat că forțele aeriene vor sprijini trupele în eventualitatea unei operațiuni terestre și vor preveni orice transfer de arme din Iran.

„Ne pregătim umăr la umăr cu Comandamentul de Nord pentru o manevră la sol”, le-a spus el soldaților într-un videoclip distribuit de armata israeliană.

Israelul s-a angajat să își protejeze granița de nord și să permită întoarcerea a mii de cetățeni în casele lor, după ce aceștia au fost evacuați din cauza conflictului militar cu Hezbollah.

Premierul israelian Beniamin Netanyahu a afirmat că armata va continua să atace Hezbollah

Aflat la New York pentru a se adresa Adunării Generale a ONU, premierul israelian Beniamin Netanyahu a afirmat că armata va continua să atace Hezbollah cu „toată forța și nu ne vom opri până când nu ne vom atinge toate obiectivele, în primul rând întoarcerea locuitorilor din nord în siguranță la casele lor”.

SURSA FOTO: Dreamstime

În aceeași direcție, ministrul israelian de Externe, Israel Katz, a declarat pe rețeaua X: „Nu va exista nicio încetare a focului în nord”.

Pe de altă parte, ministrul libanez de Externe, Abdallah Bou Habib, a cerut ONU să intervină pentru o încetare imediată a focului, avertizând că „situația ar putea scăpa de sub control, având efect de domino, făcând această criză imposibil de gestionat”.

„Libanul trece în prezent printr-o criză care îi amenință însăși existența”, a declarat Bou Habib la o reuniune a Adunării Generale a ONU de joi seara.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a afirmat într-un briefing anterior că Israelul a fost „pe deplin informat și pe deplin conștient de fiecare cuvânt” din propunerea de încetare a focului, iar aliații se așteaptă să o trateze cu seriozitate. Statele Unite, ca aliat de lungă durată al Israelului, sunt cel mai mare furnizor de arme al acestuia.

Refuzul Israelului de a accepta o încetare a focului nu reprezintă o decizie finală

În același timp, președintele francez refuzul Israelului de a accepta o încetare a focului nu reprezintă o decizie finală. a exprimat opinia că refuzul Israelului de a accepta o încetare a focului nu reprezintă o decizie finală.

„Ar fi o greșeală a prim-ministrului să refuze, deoarece și-ar asuma responsabilitatea pentru escaladarea regională”, a declarat Macron.

El a adăugat că Franța este pregătită să organizeze o nouă reuniune a Consiliului de Securitate al ONU pentru a susține propunerea.

Sute de mii de persoane și-au abandonat locuințele în urma celor mai intense bombardamente israeliene asupra Libanului de la războiul din 2006, acesta fiind cel mai grav conflict din aproape două decenii.

Hezbollah a lansat sute de rachete către diverse ținte din Israel, inclusiv către centrul comercial Tel Aviv, deși sistemul de apărare aeriană israelian a reușit să minimizeze pagubele.

Armata israeliană a anunțat că a interceptat o rachetă provenită din Yemen joi seara. Militanții Houthi din Yemen, care sunt aliați cu Hezbollah și Hamas, au atacat Israelul în semn de solidaritate cu palestinienii din Gaza.