Ellwood a comentat, într-un mesaj publicat pe contul său de Twitter, relatările presei care preiau afirmațiile mai multor oficiali ucraineni potrivit cărora Rusia pregătește terenul pentru a acuza Kievul de atacarea centralei de la Zaporojie, care este cea mai mare din Europa.
Let’s make it clear now:
ANY deliberate damage causing potential radiation leak to a Ukrainian nuclear reactor would be a breach of NATO’s Article 5.@thetimes pic.twitter.com/FFv6KR1xdq
— Tobias Ellwood MP (@Tobias_Ellwood) August 19, 2022
„Să fie clar acum: orice avarie deliberată care ar cauza o potențială scurgere de radiații la un reactor nuclear ucrainean ar fi o încălcare a articolului 5 al NATO”, a scris parlamentarul britanic pe Twitter.
Un membru din Congresul SUA a susținut declarația lui Ellwood: Este 100% adevărat
Poziția parlamentarului britanic a fost susținută de Adam Kinzinger, membru din Illinois al Camerei Reprezentanților a Congresului SUA.
„Este 100% adevărat. Nici măcar nu trebuie discutat. Orice scurgere de radiații va ucide oameni din țările NATO, aceasta putând fi inclusă automat la articolul 5 al NATO”, a afirmat Adam Kinzinger, relatează Ukrainska Pravda.
Centrala de la Zaporojie este sub controlul armatei ruse
Operatorul ucrainean de stat al centralelor nucleare, Energoatom, a acuzat anterior că Rusia planifică o operațiune majoră la centrala din Zaporojie, urmând să dea vina pe Ucraina.
Trupele ruse au preluat controlul asupra centralei situate în orașul ocupat Enerhodar în luna martie și folosesc situl nuclear ca bază militară pentru a lansa atacuri asupra teritoriului controlat de guvernul de la Kiev.
Putin și-a arătat acordul ca o misiune din Occident să efectueze o vizită la centrala de la Zaporojie
Președintele Republicei Franceze, Emmanuel Macron, a avut vineri o convorbire telefonică cu omologul său rus, Vladimir Putin. Acest eveniment a avut loc pentru prima dată după o pauză de trei luni. Aceștia au discutat despre situația de la centrala nucleară din Zaporojie.
Putin a fost de acord, în cadrul convorbirii telefonice cu Macron, ca o misiune a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) să poată vizita centrala de la Zaporojie.
Ce prevede articolul 5 din tratatul NATO?
Articolul descrie principiul de apărare colectivă. Garantează că resursele întregii alianțe pot fi folosite pentru a apăra un singur membru.
Poate fi rezumat așa: „Toți pentru unul, unul pentru toți.” Este crucial pentru țările mici, care nu s-ar putea apăra fără aliați. De pildă, Islanda, este membru NATO, dar nu are armată.
Articolul 5 a fost invocat o singură dată în istorie: după atacurile din 11 septembrie 2011 asupra Americii. Drept rezultat, aliații NATO s-au unit pentru a invada Afganistanul.