Începe modernizarea infrastructurii rutiere. Ce drumuri vor fi reabilitate

autostrada

SURSA FOTO: Unsplash.com

Guvernul a adoptat un pachet amplu de hotărâri menite să modernizeze și să reabiliteze infrastructura rutieră. Printre obiective se numără și Autostrada A1.

Începe modernizarea infrastructurii rutiere

Executivul a aprobat astăzi un set de măsuri pentru infrastructura rutieră. Una dintre măsurile adoptate este și reabilitarea unui sector de 42 de kilometri din Autostrada A1, cuprinzând zonele județelor Giurgiu, Dâmbovița și Argeș. Costul estimat al investiției pentru care au fost aprobați indicatorii tehnico-economici se ridică la 1,1 miliarde de lei, iar durata de execuție este de 48 de luni.

Finanțarea pentru acest obiectiv de investiții provine de la bugetul de stat, prin intermediul bugetului Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.

În ceea ce privește un alt proiect de infrastructură rutieră, respectiv modernizarea Drumului Național Soveja-Lepșa din județul Vrancea, Guvernul a reconfirmat indicatorii tehnico-economici. Progresul fizic al lucrărilor este de 75%, iar revizuirile principale constau în adăugarea măsurilor suplimentare de siguranță rutieră, precum și completarea cu parapeți, indicatoare rutiere și alte elemente.

Valoarea totală a investiției se ridică la aproximativ 226 de milioane de lei, iar finanțarea va fi asigurată din bugetul de stat, prin intermediul Ministerului Transporturilor. Se preconizează că cei 16,2 kilometri de drum vor fi finalizați în următoarele șapte luni, conform termenilor contractului în derulare.

Se lărgește Bulevardul Ghencea

O altă decizie importantă a Guvernului vizează o investiție majoră în Capitală. Este vorba despre conectarea proiectului Prelungirea Ghencea-Domnești cu supralărgirea Bulevardului Ghencea în cadrul proiectului pasajului suprateran Centura București-Domnești.

Prin intermediul unei hotărâri, Guvernul a aprobat declanșarea procedurilor de expropriere pentru imobilele aflate în proprietate privată pe amplasamentul unde se vor desfășura aceste lucrări.

De asemenea, s-au alocat fonduri în valoare de 16,5 milioane lei pentru plata despăgubirilor, o decizie care va facilita desfășurarea lucrărilor pentru realizarea acestei investiții, așteptată cu interes de către locuitorii Bucureștiului. Alte trei acte normative au fost adoptate pentru a suplimenta sumele destinate despăgubirilor către proprietarii de imobile expropriate și pentru a aduce clarificări tehnice menite să asigure buna desfășurare a proiectelor viitoare.

De asemenea, demersuri guvernamentale sunt în curs pentru îmbunătățirea infrastructurii feroviare. Un proiect de investiții în valoare de 11 miliarde de lei a fost aprobat astăzi prin hotărâre pentru reabilitarea liniei de cale ferată Focșani-Roman, parte din Masterplanul General de Transport al României.

Cu o lungime de 147 de kilometri, acest obiectiv are ca termen de finalizare 3 ani. Finanțarea va fi asigurată din fonduri externe nerambursabile, prin Programul Transport 2021-2027 și prin mecanismul Connecting Europe Facility, precum și de la bugetul de stat, prin intermediul Ministerului Transporturilor.

Această linie de cale ferată este situată pe ruta Coridorului 9 Pan-European și are o importanță majoră în rețeaua de cale ferată din România, deoarece preia traficul internațional european de pe cele două coridoare centrale ale țării.