Începe o nouă pandemie? Medicul Adrian Marinescu, despre variola maimuței: Se transmite greu de la om la om

oameni

SURSA FOTO: Dreamstime

După mai bine de doi ani de pandemie de coronavirus, o altă pandemie este pe cale să izbucnească dintr-un moment în altul. Un medic trage un semnal de alarmă în acest sens și vorbește despre modul în care evoluează infectarea cu variola maimuței la nivel global.

Pandemia de coronavirus ar putea fi urmată de o altă pandemie. Într-un interviu acordat la Antena 3, Adrian Marinescu, director medical la Institutul „Matei Balş” din Bucureşti, a vorbit despre evoluția virusului variola maimuței și totodată a explicat și care sunt riscurile.

Întrebat dacă noul virus are șanse să devină o pandemie, medicul susține că până la momentul actual nu există argumente care să susțină un astfel de scenariu.

Totodată, el a prezentat și datele care se cunosc până acum despre acest virus și de asemenea a vorbit și despre modul în care infectarea cu virusul se manifestă.

„Cred că trebuie să ne referim la lucrurile concrete. Dacă îngrijorarea înseamnă că ne gândim că acest virus ar putea să dea o pandemie sau măcar o epidemie, e clar că nu e nicio susținere în momentul de faţă.

Hai să ne gândim ce știm despre acest virus. Ştim despre el din 1958, am avut în 1970, primul caz la om. În afara continentului african, într-adevăr, au fost cazuri izolate. Și ce vorbim acum înseamnă undeva în jur de 100, poate peste 100 de cazuri, dar să știți că în ultimele decenii, la nivel de Africa au fost niște mii de cazuri, forme ușoare cele mai multe dintre ele, decesele undeva până în 1%”, a spus medicul, la Antena 3.

Adrian Marinescu, despre modul în care variola maimuței se transmite

Adrian Marinescu susține că de această dată, variola maimuței se transmite greu de la om la om, drept urmare exista șanse foarte mici ca în viitorul apropiat să existe ni așteaptă mutații.

El a mai adăugat că specialiștii monitorizează atent situația pentru a vedea modul în care acest virus se manifestă, dar și modificările pe care le-ar putea avea

„Acum lucrurile stau în felul următor, dacă ai un virus care se transmite greu de la om la om, lucru care e demonstrat în acest moment, probabilitatea să ai niște modificări, niște mutați în viitorul apropiat este extrem de mică, nu spun că e imposibil.

Dar ce avem acum ca date nu înseamnă altceva decât o atenționare. Să știți că, în general, când există o atenționare din partea Organizației Mondiale a Sănătății apar mai multe cazuri, în sensul că și diagnosticul pus mai ușor.

Urmărim mai bine ce se întâmplă până la urmă. O simptomatologie de tipul gripei și cu o erupție care poate să semene cu varicela apare în destul de multe cazuri. Deci viitorul apropiat o să ne spună dacă într-adevăr e o creștere care va fi în dinamică sau nu și vă aduc aminte, de exemplu, cu hepatita misterioasă”, a mai spus Adrian Marinescu.

Este posibilă o nouă pandemie?

Medicul susține că înțelege temerile având în vedere cei doi ani de pandemie de coronavirus, însă susține că de această dată lucrurile sunt diferite, adăugând că este nevoie în continuare de o anumită prudență.

„Vorbeam de cazuri, era o discuție legată de noul virus. Vedeți că nu există o confirmare și că în momentul de față am ajuns la concluzia că sunt niște cazuri izolate și atât.

Sigur că trebuie prudență, dar deocamdată vorbim de prudență. Nu cred că intră în vreun fel în discuție, nici măcar o epidemie. Nu mai vorbesc de pandemie. După 2 ani și jumătate de pandemie, e clar că ne e teamă de orice înseamnă microorganism. Și atunci ne gândim inclusiv la virusul care dă variola maimuței.

Nu spun că nu trebuie să fim prudenți, trebuie să urmărim. Până la urmă, e bine că Organizația Mondială a Sănătății spre deosebire de momentul inițial al pandemiei, când lipsea poate într-o oarecare măsură, promptitudinea acționează mai repede”, a mai adăugat el.

Adrian Marinescu a amintit și de atenționarea cu hepatita D din cauze necunoscute și de asemenea a vorbit și despre măsurile care au fost luate de unele țări europene în legătură cu virusul variola maimuței.

El susține că izolarea este obligatorie, dar și necesară în cazul în care există și cel mai mic risc ca boala să fie transmisă mai departe. În acest sens, medicul a dat exemplu și simpla răceală.

„A fost o atenționare cu hepatita D, cauze necunoscute. La fel se întâmplă și acum. E bine că știm despre această variantă și că o luăm în calcul. E bine, apropo de Belgia, unde e o carantină obligatorie. Să știți că la o boală infecțioasă, primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să te izolezi.

Că izolarea devine și obligatorie până la urmă e vorba doar de modalitatea în care se urmărește mai bine situația, dar altfel e clar că trebuie să rămâi acasă cum faci și la bolile eruptive. Dacă ai varicelă, de asemenea, trebuie să izolezi de exemplu”, a mai spus medicul Adrian Marinescu la Antena 3.

Un român a fost diagnosticat cu variola maimuței

Menționăm faptul că precizările medicului vin în condițiile în care variola maimuței a fost deja confirmată la un român. Bărbatul se afla în Grecia alături de iubita sa în momentul în care au apărut simptomele. 

Mai exact, potrivit informațiilor venite din Grecia, este vorba despre un bărbat care se afla în Kefalonia, în concediu și care a prezentat o erupție puternică la nivelul pielii.

Acestuia i-au fost făcute un set de teste de laborator, iar în urma rezultatelor s-a stabilit că acesta a fost infectat într-adevăr cu virusul maimuței. De cealaltă parte însă, partenera românulului, care e stabilit în Marea Britanie, este și ea internată. Aceasta nu are însă simptome specifice bolii.