„În prezent, 1.044 de centrifuge funcţionează la Fordo”, a transmis şeful OIEA, Ali Akbar Salehi, pentru agenţia parlamentului iranian Icana, conform agerpres.ro
Iranul a reluat activităţile de îmbogăţire a uraniului la Fordo
Suspendarea tuturor activităţilor de îmbogăţire a uraniului la această uzină aflată în apropierea oraşului sfânt Qom reprezintă unul din angajamentele asumate de Iran în temeiul acordului internaţional încheiat la Viena în 2015 care are ca scop limitarea programului nuclear iranian în schimbul ridicării sancţiunilor.
Trebuie menționat că în mai 2019, la un an după retragerea unilaterală a SUA din acest pact, decizie urmată de reintroducerea unor sancţiuni dure de către Washington, Iranul a anunţat că urmează să renunţe la o parte din angajamentele asumate.
De asemenea, la începutul lunii noiembrie, Iranul a anunţat o a patra fază de dezangajare şi a reluat activităţile de îmbogăţire a uraniului la Fordo, la 180 de kilometri sud de Teheran, ceea ce a generat proteste din partea Franţei, Germaniei, Marii Britanii şi a Uniunii Europene.
„Ne-am angajat ca aceste 1.044 de centrifuge să nu mai îmbogăţească (uraniu), dar acest lucru are loc ca parte a dezangajării noastre şi a necesităţilor noastre”, a adăugat Ali Akbar Salehi, adăugând că Iranul stochează uraniul îmbogăţit.
Acordul din 2015 prevede, printre altele, ca regimul de la Teheran să limiteze stocurile de uraniu îmbogăţit, nivelul de îmbogăţire, numărul de centrifuge, precum şi dezvoltarea de centrifuge avansate. Iranul a anunţat că se dezangajează în privinţa tuturor acestor puncte.
La începutul lunii septembrie, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat că stocul de uraniu slab îmbogăţit era de peste zece ori mai mare decât limita permisă de acordul nuclear.
Iranul face mișcarea momentului
Iranul face mișcarea momentului. Potrivit ultimelor informații transmise de Organizaţia pentru Energia Atomică din Iran, există o intenție cu privire la consturirea unei noi fabrici de centrifuge pentru industria nucleară, utilizate la îmbogăţirea uraniului.
„După sabotajul de la unul din depozitele noastre, planificăm acum construcţia de centrifuge mai rapide şi mai avansate”, a declarat directorul AEOI, Ali Akbar Salehi, citat de agenţia ISNA.
În ceea ce privește amplasarea acesteia, fabrica va fi construită în apropierea instalaţiei nucleare de la Natanz, a precizat Salehi, notează Dpa, citată de agerpres.
La Natanz, principala unitate nucleară iraniană, a avut loc în iulie o explozie pusă de autorităţile de la Teheran pe seama unui sabotaj. ‘Din motive de securitate’ nu au fost date publicităţii alte detalii. AEOI raportase iniţial daune limitate, dar ulterior a recunoscut că explozia a provocat ‘distrugeri considerabile’.