Coreea de Nord lansează o nouă provocare armată, înaintea discuțiilor cu SUA pe dosarul nuclear. Escaladrea tensiunilor în regiune a ajuns la un nivel fără precedent, atât Japonia, cât și Coreea de Sud exprimându-și în mod public îngrijorarea.
Coreea de Nord a testat miercuri cu succes un nou tip de rachetă balistică, care a fost lansată de pe un submarin, a informat joi agenţia oficială de presă nord-coreeană KCNA, în contextul în care autorităţile de la Phenian au anunţat pentru sâmbătă discuţii la nivelul grupurilor de lucru cu SUA pe dosarul nuclear.
Acțiunea Phenian-ului a condus la escaladarea semnificativă a tensiunile din regiune, comparativ cu testele cu rachete cu rază scurtă de acţiune efectuate începând din luna mai, arată presa internațională.
Racheta, capabilă să transporte o armă nucleară, este al 11-lea test efectuat de Coreea de Nord în acest an. Racheta lansată miercuri a fost de tip Pukguksong 3, adică o rachetă balistică mare-sol (SLBM).
Liderul nord-coreean Kim Jong Un a adresat ”felicitări călduroase” unităţilor de cercetare implicate în realizarea acestei lansări care nu a avut ”niciun impact nefast asupra securităţii ţărilor vecine”, conform sursei citate.
Potrivit autorităţilor de la Tokio, o parte a rachetei a căzut în Zona economică exclusivă a Japoniei, spaţiu maritim situat între apele teritoriale şi cele internaţionale.
Oficialii sud-coreeni au anunțat că racheta a zburat aproximativ 450 de kilometri şi a atins o altitudine de 910 kilometri, înainte de a ajunge în mare. Astfel, racheta a zburat la o altitudine de două ori mai mare faţă de cea a Staţiei Spaţiale Internaţionale. Rachete testate anterior de Coreea de Nord au zburat chiar mai sus.
Înainte de acest test cu rachetă, Coreea de Nord şi Statele Unite confirmaseră că ”săptămâna viitoare” vor avea loc discuţii prelimirare referitoare la domeniul nuclear. Nu este clar dacă acestea vor avea loc.
Departamentul de Stat al SUA a reacţionat la acest test cerând Phenianului ”să se abţină de la provocări şi să rămână angajate în negocieri substanţiale şi susţinute” pentru denuclearizare.
Negocierile dintre Statele Unite şi Coreea de Nord s-au blocat după ce un summit dintre preşedintele Trump şi preşedintele Kim, care a avut loc în februarie, la Hanoi, s-a încheiat fără un acord.
Experţii afirmă că proximitatea dintre momentul testului şi cel al anunţului referitor la discuţii a fost deliberată.