Viorica Dăncilă a decis să-i facă pe plac lui Klaus Iohannis și să se poziționeze, astfel, contrar poziției exprimate de liderii PSD.
Mutarea cheie făcută de Viorica Dăncilă imediat după anunțul președintelui Klaus Iohannis – care a spus că nu acceptă propunerea remanierii venită dinspre PSD – vine să confirme toate zvonurile legate de existența unei rupturi între premier și Liviu Dragnea.
Chiar dacă mai toți liderii PSD, în frunte cu purtătorul de cuvânt al PSD, Lia Olguța Vasilescu s-au exprimat în favoarea unei restructurări, Dăncilă a făcut exact invers. Ea nu a ținut cont nici măcar de semnalele clare date de colegii de la PSD care au asigurat pe la toate posturile tv că alături cei de la ALDE au majoritate în Parlament, motiv pentru care restruturarea va trece fără emoții.
La nivel declarativ, Dăncilă l-a atacat pe Iohannis, dar în fapte, ea a făcut exact ce i-a cerut președintele. În momentul în care a refuzat remanierea, șeful statului a anunțat că a discutat telefonic cu Viorica Dăncilă și că i-a cerut să vină cu propuneri de miniștri interimari până când PSD va veni cu niște nume de miniștri pe care să le poată accepta. Lucru care s-a și întâmplat peste câteva ore. Dăncilă a spus, într-un comunicat că va trimite la Cotroceni numele viitorilor miniștri interimari la justiție, fonduri europene și românii de pretutindeni. Aceștia vor fi Ana Birchall la justiție, Eugen Teodorovici la fonduri europene și Radu Oprea la românii de pretutindeni.
Decizia lui Dăncilă nu face decât să confirme că dorința lui Dragnea nu mai e lege pentru ea și că a preferat să facă jocul lui Iohannis, inclusiv cu riscul de a adânci și mai mult criza remanierii. Ținând cont că miniștrii interimari pot sta în funcție până la 45 de zile, este foarte probabil PSD să intre în campanie cu aceste nume de ministri interimari.
O altă variantă care s-a vehiculat ar fi fost aceea că inclusiv cei de la PSD nu ar mai fi vrut să mearga pe varianta restructurării, de frică că Iohannis s-ar putea adresa CCR și s-ar intra în campanie cu trei ministri demisionari.
Indiferent care este varianta corectă, cert este că PSD se află iar în fața unui lung război cu Iohannis, după modelul deja cunoscut, în care președintele l-a ținut în șah pe Dragnea cu numirea miniștrilor la Dezvoltare și Transporturi.
În context, trebuie luată în calcul și varianta vehiculată în ultimele săptămâni, conform căreia Dăncilă ar urmări funcția de președinte al PSD. Surse din partid au vorbit la un moment dat, în timpul conflictului iscat de Tudorel Toader – despre posbilitatea ca Dăncilă să devină o alternativă viabilă la conducerea PSD în cazul în care Dragnea nu se va mai putea ocupa de șefia partidului.