Într-o analiză realizată de Euronews, se arată cum poate fi oprit Vladimir Putin. Conform sursei citate, pentru a nu supăra China, Rusia va invada Ucraina la sfârșitul lunii februarie: potrivit liderilor militari americani, Putin va aștepta încheierea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing (care încep pe 4 februarie și se termină pe 20 februarie), pentru a nu umbri evenimentul și a nu-i crea probleme lui Xi Jinping, prietenul Kremlinului.
Așa cum s-a întâmplat deseori, președintele rus folosește amenințarea războiului (și creșterea prețurilor la gaze) pentru a iniția negocierile. Și obține ceea ce își dorește.
Reacția irlandeză
Exercițiile Rusiei sunt însă reale. Și s-ar fi putut desfăşura la doar 250 km de coasta de sud-vest a Irlandei, în ape internaționale, dar care fac parte din zona economică exclusivă a Irlandei.
Simon Coveney, ministrul irlandez al afacerilor externe explică: „Este evident că în acest moment în Europa există foarte multă tensiune, în contextul Rusiei și al Ucrainei. După ce i-am spus ambasadorului rus că exercițiile lor aici nu sunt binevenite, au decis să se mute mai departe, în afara zonei economice irlandeze”.
Ambasadorul Rusiei, Iuri Filatov, a declarat că decizia de a muta exercițiile în altă parte trebuie interpretată ca un gest de bunăvoință, în urma cererilor guvernului de la Dublin și a Organizației Producătorilor de Pește din sud-vestul Irlandei.
Cursa înarmărilor
Exercițiile continuă, la fel şi cursa înarmărilor.
Mișcările par a fi mai mult militare decât diplomatice…
Duminică, patru noi avioane de luptă rusești Suhoi SU-30SM2 au fost livrate bazei aeriene Cerniahovsk din regiunea Kaliningrad și vor face parte din flota baltică rusă.
Potrivit Ministerului rus al Apărării, noile avioane de luptă multifuncționale au motoare și radare mai moderne decât modelele anterioare SU-30.
În plus, avioanele ar putea transporta şi un mare arsenal de arme aer-aer și sol-aer.
Adresându-se presei ruse, Oleg Șevcenko, șeful serviciului de securitate a zborului de la baza aeriană Cerniahovsk, a declarat că adevăratul potențial al acestor aeronave încă trebuie „descoperit”.
Între timp, şi aviatorii americani din Escadrila 436 Aerial Port sunt pregătiţi să ajungă în Ucraina: plecând de la Dover Air Force Base, din Delaware, vor face parte din cei aproximativ 8.500 de militari „în alertă” din Europa de Est.
În timpul călătoriei de săptămâna trecută la Kiev, Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a asigurat Ucrainei și președintelui Volodimir Zelenski un ajutor militar suplimentar de 200 de milioane de dolari.
Lavrov: „NATO se apropie prea mult”
„Linia pe care NATO ar trebui să o apere se îndreaptă spre dreapta, mai spre est. Acum s-a apropiat deja de Ucraina. Vor să tragă și această țară spre ei, chiar dacă toată lumea înțelege că Ucraina nu este pregătită și nu ar putea contribui la consolidarea securității NATO. Iar acest lucru ar submina relațiile cu Federația Rusă”.
Lavrov face apel la retragerea trupelor NATO din Bulgaria și România, însă chiar în România – țară care se învecinează cu Ucraina – Franța va trimite câteva sute de soldați, în cadrul unei operaţiuni de consolidare a prezenței NATO în Europa de Est. Anunţul a fost dat de Florence Parly, ministrul francez al apărării.
După președintele francez Emmanuel Macron, premierul britanic Boris Johnson a anunțat şi el că zilele următoare îl va suna pe Vladimir Putin pentru a-l convinge să adopte o linie mai blândă.
Truss: „Putin trebuie să fie conștient de ceea ce riscă”
Declarația ministrului britanic de externe, Liz Truss, a fost agresivă: „Cel târziu săptămâna viitoare voi anunța o înrăutățire a sancțiunilor, astfel încât să putem lovi mai multe interese rusești care au relevanță directă pentru Kremlin, pentru că trebuie neapărat să prevenim ce e mai rău. Aceasta este prioritatea noastră numărul unu. Desigur, vom folosi diplomația.
Voi merge în Ucraina săptămâna viitoare. Voi merge și la Moscova. Cu toate acestea, singurul lucru care îl va împiedica pe Vladimir Putin să acționeze va fi să înțeleagă care vor fi costurile acțiunii sale. S-ar putea termina rău şi trebuie să fie conştient de acest lucru”.
În tot acest ferment diplomatic internațional, ceea ce nu este surprinzător este absența Italiei.