Ungaria se opune aderării Ucrainei la UE

Ungaria se opune aderării Ucrainei la UE! Ministrul de Externe din Ungaria, Peter Szijjarto, a reamintit că țara vecină nu a îndeplinit condiţiile necesare pentru a putea primi statutul de țară candidată la UE.

Din punctul lui de vedere, este necesară o dezbateră asupra viitoarei politici a UE faţă de Ucraina.

„Din moment ce şi Comisia Europeană spune că Ucraina nu îndeplineşte condiţiile pentru statutul de candidat, considerăm că nu este oportun niciun pas suplimentar în ce priveşte negocierile de aderare cu Ucraina. Având în vedere războiul care continuă în Ucraina, este clar că în această ţară nu se aplică nici libertatea presei, nici cea de exprimare şi nici nu au loc alegeri.

Ar fi evident absurd ca instituţiile UE sau statele membre să formuleze acum o poziţie cu privire la modul cum funcţionează statul de drept în Ucraina în aceste circumstanţe”, a declarat el, potrivit unui comunicat de presă emis de Ministerul Afacerilor Externe din Ungaria.

Ucraina ar putea aduce războiul în UE

Potrivit spuselor sale, este „extrem de clar” că Ucraina nu va fi pregătită să adere la UE, până când nu se va încheia războiul. El a avertizat, de altfel, că Ucraina „ar aduce cu ea războiul în Uniunea Europeană”. Peter Szijjarto a reamintit că extinderea blocului comunitar ar trebui să contribuie la extinderea păcii, nu să aducă războiul în statele membre.

„Deci nu considerăm oportun niciun progres în negocierile de aderare ale Ucrainei, în acest moment. Iar noi, ungurii, desigur, încă aşteptăm ca Ucraina să redea comunităţii maghiare din Transcarpatia drepturile pe care le avea până în 2015”, a adăugat oficialul maghiar.

CE a propus începerea negocierile de aderare ale Ucrainei și Republicii Moldova la UE

Declarația sa a fost făcută după ce Comisia Europeană a recomandat Consiliului European să deschidă negocierile de aderare la UE cu Republica Moldova și Ucraina.

Adina Vălean, comisarul european pentru Transporturi, a anunțat, miercuri, că „este un moment de bucurie pentru Republica Moldova şi Ucraina” întrucât CE a recomandat începerea negocierilor privind aderarea lor la UE. Este un proces accelerat. De exemplu, Republica Moldova a avut un pachet de nouă reforme pe care ar fi trebuit să le îndeplinească. Din aceste nouă recomandări, şase au fost îndeplinite pozitiv.

Potrivit ei, există garanţii clare din partea Guvernului de la Kiev că va îndeplini şi recomandările rămase. Astfel, încât, în decembrie 2023, Consiliul European să ia act de recomandarea CE şi să aprobe începerea negocierilor de aderare.

„Atenţie că aceste recomandări înseamnă de fapt un progres în felul în care este organizată societatea, economia şi statul de drept în Moldova. Deci e un lucru pozitiv pentru ei în primul rând, dar a fost considerat un succes de către Comisia Europeană.

Pentru Republica Moldova şi pentru Ucraina, această începere a negocierilor o preconizăm noi, dacă totul merge bine, să fie hotărâtă din punct de vedere tehnic în pasul doi pentru martie. Asta înseamnă că avem o perspectivă destul de scurtă în care să vedem că încep negocierile de aderare cu Republica Moldova”, a explicat, miercuri, Adina Vălean.

Adina Vălean
Adina Vălean (SURSA FOTO: Wikipedia)