Începe războiul în Ucraina!? Marea Britanie cheamă toți cetățenii acasă: Ar trebui să plece acum

Sursă: Dreamstime

În contextul tensionat actual din Europa de Est, Marea Britanie este îngrijorată de un posibil război între Rusia și Ucraina, motiv pentru care și-a chemat toți cetățenii înapoi acasă. „Ar trebui să plece acum!”, au exclamat autoritățile britanice.

Recent, Guvernul din Londra a informat că Ambasada Marii Britanii de la Kiev se relochează temporar, iar diplomații operează din biroul de la Liov, până când tensiunile dintre Rusia și Ucraina se diminuează.

„Cetățenii britanici din Ucraina ar trebui să plece acum cât timp sunt disponibile căile comerciale. Orice acțiune militară a Rusiei în Ucraina ar afecta în mod sever abilitatea guvernului britanic de a oferi asistență consulară în Ucraina”, a transmis Biroul pentru Externe, Commonwealth și Dezvoltare de la Londra, potrivit BBC.

SUA și România și-au chemat cetățenii înapoi acasă

Anterior, Statele Unite ale Americii și-au închis Ambasada din Kiev și și-au transferat temporar diplomații la Lvov, un oraș din vestul Ucrainei, „din cauza accelerării dramatice a acumulării de forțe rusești”, a explicat secretarul de stat Antony Blinken.

De altfel, Ministerul Afacerilor Externe din România a informat că retrage personalul diplomatic neesențial din Ucraina. În plus, cetățenii români sunt sfătuiți să NU călătorească în Ucraina deoarece „există factori de risc”, iar oamenilor care sunt deja în țara est-europeană li se cere să se gândească dacă este absolut necesar să rămână.

Îngrijorările referitoare la război se accentuează treptat întrucât, recent, Michael Carpenter, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), a informat că Rusia și-a dublat numărul de soldați de la granițele Ucrainei.

Avertisment SUA: Rusia a dublat numărul de militari la granița cu Ucraina

Michael Carpenter a precizat că există posibilitatea să fie, acum, între 169.000 și 190.000 de militari ruși în interiorul și în apropierea Ucrainei. Declarația sa a fost făcută într-o reuniuni specială a Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), dedicată tensiunilor dintre Kremlin și Kiev, potrivit CNN.

Sintagma „în interiorul și în apropierea Ucrainei” se referă la faptul că Ucraina și majoritatea țărilor europene consideră Peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, drept „teritoriu ucrainean sub ocupație.”

Estimarea sa de 190.000 de soldați ruși reprezintă o dublare a celor 100.000 de militari ruși pe care Kremlinul i-a trimis la granița ucraineană pe 30 ianuarie 2022.

Michael Carpenter a explicat că sunt incluse trupele militare din Belarus și din Crimeea, Garda Națională din Rusia și alte unități de securitate internă desfășurate la frontiera ruso-ucraineană, plus forțele armate controlate de ruși în regiunile separatiste din estul Ucrainei.