Submarinele Rusiei și Chinei, o amenințare tot mai mare
Președintele rus Vladimir Putin a anunțat in august planurile de a achiziționa două submarine nucleare echipate cu rachete balistice intercontinentale și două submarine cu motorină. Iar China, care deține patru submarine cu rachete balistice, se mândrește cu o forță de 50 de submarine de atac.
Pentru a contracara aceste amenințări, Marina SUA și-a reactivat in 2018 a doua flotă, pentru a se concentra asupra amenințărilor Rusiei, inclusiv a celor de sub ocean. Recent, a organizat exerciții pentru a-și îmbunătăți capacitatea de a lupta cu submarine inamice.
„Aici este lupta, unde se află competiția”, a declarat viceamiralul Andrew Lewis, fostul comandant al Flotei a 2-a.
În ultimii ani, liderii Marinei au avertizat cu privire la creșterea activității submarine rusești în Oceanul Atlantic. Dar și că Statele Unite nu mai sunt un sanctuar ferit de astfel de amenințări.
„În ultimii ani, ne-am dat seama că există o amenințare permanentă persistentă în vestul Atlanticului, în special din partea Forțelor Navale ale Federației Ruse, care au atras atenția datorită provocărilor care apar”, a afirmat amiralul Brian Davies, comandantul grupului 2 submarine.
11 submarine cu rachete balistice, 17 submarine de atac cu propulsie nucleară
Deși flota de submarine rusești este mult mai mică decât era la apogeul Războiului Rece, deține încă 11 submarine cu rachete balistice și 17 submarine de atac cu propulsie nucleară. Aceste submarine cu rachete balistice sunt, din punct de vedere tehnologic, la egalitate, cel puțin în anumite privințe, cu flota de submarine a SUA.
„Concluzia de acum este că principalii noștri concurenți alocă bani, resurse și tehnologie în acest domeniu”, a spus Bryan McGrath, un fost căpitan de submarine care conduce o firmă de consultanță în domeniul apărării.
Marina a relansat în septembrie 2019 Grupul 2 submarine pentru a eficientiza capacitatea de a comanda și controla activele de război submarin din Atlanticul de Vest.
Se vor implica pușcașii marini în războiul antisubmarin?
Deși, în mod istoric, Marina SUA a fost serviciul responsabil pentru războiul antisubmarin, acest lucru s-ar putea schimba din moment ce Corpul de puscaşi marini al SUA dorește să se implice.
Comandantul general David Berger a declarat că se impune ca Marine Corps să intervină. El a sugerat că serviciul ar putea oferi sprijin logistic și apărare aeriană pentru a contracara amenințarea submarină.
Un alt rol pe care l-ar putea asuma Corpul de puscaşi marini al SUA este acela de a opera vehicule aeriene fără pilot, echipate cu senzori de război anti-submarin.
Experții consideră că o soluție pentru modernizarea războiului antisubmarin este utilizarea sistemelor autonome pentru urmărirea submarinelor inamice pentru a neutraliza amenințarea acestora.
Bugetul propus pentru anul fiscal 2022
Există însă temeri că echipamentele necesare pentru a face față acestor potențiale amenințări nu vor primi sprijin în bugetele viitoare. Bugetul propus de Marina SUA pentru anul fiscal 2022 include o cerere pentru două submarine de atac din clasa Virginia și un buget de 211,7 miliarde de dolari, cu 3,8 miliarde de dolari mai mult față de anul trecut.